Film/TV
0

Hinduse razljutio holivudski film

Sarajevo-x.com
Američki hindusi su protestvovali protiv holivudske komedije "Love Guru", izjavivši da je film povrijedio vjerske osjećaje milione hindusa širom svijeta.

Više od 5.000 ljudi su potpisali online peticiju protestvujući protiv filma “Love Guru” u kojem glavnu ulogu tumači Mike Myers. FIlm treba biti objavljen ove sedmice.

Predstavnici filmskog studija Paramount tvrde da film ne proizvodi aluzije ni na kakvu vjeru. U filmu “Love Guru” je prikazana isključivo jedna izmišljena, fiktivna vjera.

Myers tumači glavni lik, Gurua Pitku, kojeg su u hramu u Indiji odgojili gurui i koji se onda preselio u Ameriku u potrazi za slavom. Našao se u ulozi bračnog savjetodavca koji rješava problem kanadskog hokejaša.

Argument američkih hindusa je da se na zapadu tako malo zna o hinduizmu tako da čak i parodiju poput “Love Guru” tinejdžeri mogu pogrešno shvatiti i dobiti iskrivljenu sliku religije.

“Trebala bi se povući crta kad je religija u pitanju”, izjavila je Bhavna Shinde iz društva Sanatan u Americi.

Ona je uzrujana jer glavni lik nosi sveti hinduski ogrtač boje šafrana i nosi svetu brojanicu.

Glumac Mika Myers opisao je religiju pogrdno nazvao “mitološkim stvorenjem – ona je poput Sile u Ratovima zvijezda”, objavio je BBC.