Film/TV
0

Herceg Novi: Gran pri filmu "Sutra ujutru"

FENA
Gran pri 20. hercegnovskog filmskog festivala "Velika zlatana mimoza" dodjeljen je danas producentskoj kući "Vilion" za film "Sutra ujutru" Olega Novkovića, koji je zvaničan žiri ocjenio kao najcjelovitiji film sa jakim emotivnim iskorakom koji artikulira krik izgubljene generacije.

Žiri, u sastavu Igor Galo, Marija Perović i Miroslav Lekić, "Zlatnu mimozu" za režiju dodjelio je Zdravku Šotri za film "Ivkova slava", za scenario Miroslavu Momčiloviću za film "Sedam i po", a za žensku ulogu Nadi Šargin za film "Sutra ujutru".

"Zlatna momoza" za mušku ulogu pripala je Petru Kralju za film "Sinovci", a za kameru Dimitriju Jokoviću za film "Sedam i po".

"Zlatna mimoza" za montažu dodjeljena je Lazaru Predojevu za film "Sutra ujutru", a isti film je dobio "Zlatnu mimozu" za muziku koja je dodjeljena Miroslavu Mitrašinoviću.

"Zlatna mimoza" za scenografiju pripala je Sanji Stojaković, Biljani Beladi i Predragu Petroviću za film "Šejtanov ratnik".

"Zlatna mimoza" za kostim dodjeljena je Slavni Martinović za film "Sedam i po", za ton Branku Đorđeviću za film "Sedam i po", a za masku Kandiju Umalakanti za film "Šejtanov ratnik".

"Zlatna mimoza" za specijalne efekte dodjeljena je Stevanu Filipoviću i Mihajlu Saviću za maštovitog i srećnog u filmu "Šejtanov ratnik".

I ove godine Direkcija 20. hercegnovskog filmskog festivala dodjelila je nagradu "Milan Žmukić" koja je pripala glumcu i producentu Draganu Bjelogrliću za izuzetan doprinos afirmaciji festivala.

Nagrada se sastoji od statuete, rad akademskog vajara Nikole Nikše Kosića, povelje i umjetničke slike akademskog slikara Ljuba Brajovića koju poklanja "Centar film" iz Beograda.

Žiri publike jednoglasno je odlučio da nagradu "TV Novosti" dodjeli filmu "Sedam i po". Nagrada je statueta, rad vajara Nebojše Mitrića, koja će biti uručena reditelju.

Žiri kritike sekcije Fipresci, u sastavu Dejan Babić, Dušan Vukić i Milan Dšpiček, odlučio je većinom glasova da nagradu dodjele filmu "Sutra ujutru" Olega Novkovića kao najboljem filmu u cjelini.

Bečka filmska laboratorija ove godine je nastavila tradicionalno prartnerstvo s Hercegnovskim filmskim festivalom, pa je dodjeljena nagrada za izuzetan doprinos domaćoj kinematografiji.

Žiri, u sastavu Biljana Miković, Gordana Ogulić i Peđa Milojević, odlučio je da nagradu od 2.500 eura dodjeli Radoslavu Vladiću, direktoru fotografije.

Galerija "Katorić" i ove godine je poklonila umjetničku sliku akademskog slikara Izabele Matoš najboljoj glumici, a to je Nada Šargin.

Nagrade će svečano biti uručene večeras na Kanli kuli gde će potom biti, van konkurencije, prikazan film "Nebo iznad krajolika" Nenada Đurića iz BiH, čime će biti označen i kraj 20. hercegnovskog filmskog festivala.