Sud će odlučiti
0

Harry Potter ili Hari Puttar?

Sarajevo-x.com
Dječiji film snimljen u bolivudskoj produkciji (najvećoj filmskoj produkciji u Indiji) upleten je u sudski spor zbog tvrdnji Warner Bros studija da je snimljen na osnovu filma o dječaku čarobnjaku Harryju Potteru, autorice JK Rowling.

"Hari Puttar: A Comedy of Terrors" engleski je naziv spornog filma koji govori o nesretnom dječaku koji treba spasiti svijet i jedan je od filmova koje publika u Indiji željno očekuje.

Prema pisanju Telegrapha, iz Warner Bros studija ističu da ovaj uradak "previše liči" na čarobnjaka Harryja Pottera, iako su iz Mirchi Movies produkcijske kuće negirali optužbe za plagiranje, ističući kako je "svaka sličnost potpuno nenamjerna".

"Ja lično ne vidim nikakvu sličnost među naslovima," kaže Munish Purii, izvršni direktor tužene kompanije navodeći da je "Hari" veoma popularno ime za dječake u Indiji, a "Puttar" u Punjabiju znači sin.

Dječiji film na hinduskom jeziku sniman 2006. i 2007. godine govori o dječaku Hariju Prasadu Dhooondi koji se preseljava u Veliku Britaniju. Njegov otac, profesor Dhoonda dobija posao tajnog agenta koji radi na projektu za indijsku armiju. Njegovi planovi memorisani su na kompjuterskom čipu koji je sakriven u porodičnoj kući. Jednom prilikom kad Hari ostaje sam doma, dvojica lopova upadaju u kuću i ukradu čip. Tada dječak odlučuje da spasi očeve tajne planove, a samim tim i svijet.

11-godišnji Zain Khan tumači ulogu Harija i na optužbe o plagijatstvu kaže: "Ovaj film nema ništa zajedničko sa Harryjem Potterom."

Ipak, i Hindustran Times list ističe kako bi njegov naziv mogao izazvati konfuziju.

Ovaj slučaj naći će se pred sudom u Bombayu u toku sedmice i mogao bi prouzrokovati odlaganje premijere filma "Hari Puttar" koja je zakazana za 12. septembar.

Brand Harry Potter zaštićen je i procijenjen na više od 7 milijardi funti. Knjige autorice JK Rowling koje govore o ovom čarobnjaku i na osnovu kojih je snimljen film i njegov nastavci prodate su u više od 400 miliona primjeraka.