Film/TV
0

"Hadžidrakula": Gvozden, Mušija i Mahmutović snimili skeč o bh. svakodnevnici

Piše: M. B.
Mladi bh. glumci Rijad Gvozden, Mirza Mušija i Nerman Mahmutović snimili su 20-minutni skeč pod nazivom "Hadžidrakula". Riječ je o skeču koji na ironičan i duhovit način prikazuje izazove svakodnevnice s kojima se prosječan bh. građanin nosi.

Skeč je sniman na nekoliko lokacija u Starom Gradu u Sarajevu.

"Cilj nam je bio prije svega nasmijati i zabaviti publiku. Ako pogledate kratki "Making of..." vidjet ćete koliko smo se i mi sami zabavljali radeći na ovom projektu, iskreno se nadamo da ćemo tu pozitivnu energiju uspjeti prenijeti i na gledatelje", rekao je Nerman Mahmutović.

Kako glumci ističu da je do saradnje došlo sasvim slučajno i spontano, a rekli su da ovo sigurno neće biti njihov jedini zajednički projekt.

"Nerman je inicirao priču o Hadžidrakuli, a u procesu rada svi smo dobijali neke ideje kako priču nadograditi i koje replike dodati, tako da je ovo što vidite u konačnici rezultat zajedničkog rada na scenariju. Skeč smo ponudili nekoliko TV kuća, međutim ono što nam je dugoročni cilj jeste u naredni projekt uključiti i mlade ljude, srednjoškolce koji scensko izražavanje vide kao način da iznesu svoj stav o temama koje ih se tiču. Tako planiramo govoriti o očuvanju prirode, problemima u školstvu, zdravstvu, izazovima koje adolescencija nosi sa sobom i svim drugim temama koje, u razgovoru sa mladim ljudima, prepoznamo kao njima važne", istakao je Rijad Gvozden.

I u narednim projektima planiraju zadržati formu komedije.

"Svjesni smo da je komedija možda i najzahtjevniji žanr, ali je i odličan način da temom koju obrađujete dođete do šire publike. A i sam proces nastanka komedije je beskrajno zabavan", dodaje Mahmutović.

U traileru pogledajte kako je izgledalo snimanje skeča "Hadžidrakula".