Film/TV
0

Gregory Peck 1916-2003

Klix.ba
Gregory Peck, jedan od najpopularnijih i najlegendarnijih glumaca proteklog stoljeća, umro je u četvrtak u 87. godini života.

Gregory Peck je bio zasigurno jedan od najvećih holivudskih glumaca svih vremena. Svoju glumačku karijeru okitio je glumeći u više od 60 filmova.

Rođen je 5. aprila, 1916. godine u gradu La Jolla u Californiji. Na Univerzitetu Berkeley u Californiji studirao je englesku književnost, gdje ga je prvi put uočio direktor kazališta i ponudio mu glumačku ulogu u Moby Dicku.

Pet puta je bio nominiran za Oskara, a osvojio ga je samo jednom i to za ulogu Atticusa Fincha u filmu Ubiti pticu rugalicu. Bio je oženjen Francuskinjom Veronique, s kojom je 1998. gostovao kod francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca za vrijeme nogometnog Svjetskog prvenstva. Chirac je povodom smrti svoga velikog prijatelja izjavio: "Ne samo da je bio sjajan glumac kome smo se svi divili, bio je i iznimno kulturan i srdačan čovjek. Uvijek je bio brižan prema ostalima i duboko zabrinut za mnoga svjetska dešavanja." Svoje izvanredno glumačko umjeće podario je filmovima kao što su: Ubiti pticu rugalicu, Moby Dick, Topovi Navaronnea, Twelve O' Clock High, Džentlmenski dogovor i Boys from Brazil.