Film/TV
0

"Grbavica" u Velikoj Britaniji

FENA
U periodu od 18. oktobra do 2. novembra održat će se 50. Times BFI London Film Festival u okviru kojeg će se prikazati film "Grbavica" (preveden na engleski kao "Esma's Secret").

Prikazivanje je predviđeno za 23. i 24. oktobar. Ove godine London Film Festival slavi svoju pedesetogodišnjicu, a originalno je zamišljen kao "festival festivala" gdje će se prikazivati najvažnija filmska ostvarenja sa ostalih evropskih festivala, nastojeći pri tome da što više približe film publici često prikazujući filmove koji se ne mogu pogledati u Velikoj Britaniji te one kojih nema u redovnoj kino-distribuciji.

Ubrzo nakon londonskog filmskog festivala, počinje redovna distribucija filma "Grbavica" u Velikoj Britaniji. Više o Festivalu: http://www.lff.org.uk

Također, u oktobru počinje distribucija "Grbavice" u Italiji. Film će premijerno biti prikazan u Rimu, 26. oktobra. Istog dana, ali ranije, biti će održan i panel pod nazivom "Rat, nasilje i identitet" koji će se održati u ambasadi Bosne i Hercegovine u Rimu.

Učešće u panelu, pored Jasmile Žbanić, uzet će i Predrag Matvejević, Enisa Bukvić, Stefano Ciccone i drugi. Dan kasnije, 27. oktobra, film će premijerno biti prikazan i u Napulju. Pored ovoga, nezvanično saznajemo da je film "Grbavica" u najužoj konkurenciji za nagradu koju dodjeljuje Euroimage. Nagrada se dodjeljuje za dva najbolja filma čiju je produkciju podržao Euroimage. Proglašenje dobitnika bi trebalo biti održano naredne sedmice, 24. oktobra, saopćeno je iz Deblokade.