Film/TV
0

"Glavom kroz zid" pobrao nagrade i u Barceloni

NINA
Njemački film "Glavom kroz zid", priča o pripadnicima turske manjine u Hamburgu, trijumfirao je na 17. dodjeli evropskih filmskih nagrada, održanoj sinoć u Barceloni.

Film Fatiha Akina osvojio je ove godine i Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu, a osim što ga je Evropska filmska akademija proglasila najboljim ostvarenjem u 2004.,njegov je autor dobio evropskog Oscara kao najbolji ovogodišnji reditelj.

Fatih Akin
U konkurenciji za nagrade Evropske filmske akademije, kojom predsjeda slavni redatelj Wim Wenders, bila su 44 filma. Britanka Imelda Staunton proglašena je najboljom glumicom za ulogu u "Veri Drake" Mikea Leigha, filmu o ženi koja pedesetih godina ilegalno izvodi pobačaje pomažući komšijama i namjernicama. I film i poznata karakterna glumica već su ove godine trijumfirali na venecijanskom festivalu. Još jedan venecijanski pobjednik, Javier Bardem, proglašen je najboljim glumcem.

Markantni Španac nagrađen je za ulogu kvadriplegičara koji se bori za pravo na eutanaziju u drami "Unutrašnje more" Alejandra Amenabara, koja je ovogodišnji španski predstavnik za Oscara.

Veliko razočaranje doživio je Pedro Almodovar, čiji "Loš odgoj" nije potvrdio niti jednu od sedam nominacija. Nagrada kritike otišla je u ruke grčkog redatelja Thea Angelopoulosa za trilogiju "The Weeping Meadow".

Penelope Cruz osvojila je simpatije evropskih filmoljubaca, koju su je online proglasili za najboljom glumicom na temelju ulogu u talijanskom filmu "Ne miči se" Sergia Castellitta. Nagrada publike za najboljeg glumca drugu godinu za redom dodijeljena je Nijemcu Danielu Bruhlu.

Najbolje neevropsko ostvarenje je "2046" Wong Kar-Waija. Najveće ovacije dobila je Liv Ullman, norveška glumica i redateljica proslavljena u filmovima Ingmara Bergmana, nagrađena za "najbolje evropsko ostvarenje u svjetskoj kinematografiji".

Španski veteran Carlos Saura, poznat po filmovima "Ana među vukovima" i dr., dobio je nagradu evropske akademije za životno djelo.

Prvi put je dodjela evropskih filmskih nagrada (tada su se zvali Felixi) održana 1988.