Nakon kiritika zbog preseljenja
6

Gerard Depardieu se odrekao francuskog državljanstva

SRNA
Gerard Depardieu (Foto: AFP)
Gerard Depardieu (Foto: AFP)
Poznati francuski glumac Gerard Depardieu je danas saopštio da se odriče francuskog državljanstva i pasoša, jer se osjeća uvrijeđenim zbog kritika na račun njegovog preseljenja u Belgiju kako bi izbjegao poreze u svojoj domovini.

"Ko ste vi da me tako vrijeđate", zapitao je Depardieu u otvorenom pismu premijeru Francuske Jean-Marc Ayrault, koje je objavio list Journal du Dimanche.

Istakavši da je uvijek plaćao poreze, Depardieu je naveo da su upravo riječi francuskog premijera bile razlog za njegovu odluku.

"Predajem vam svoj pasoš i broj socijalnog osiguranja koje nikada nisam koristio. Ja i vi više nemamo zajedničku domovinu. Ja sam pravi Evropljanin i građanin svijeta, kao što me je učio moj otac", istakao je Depardieu u pismu.

U svom pismu, Depardieu je ocijenio da nikoga ko je do sada napustio Francusku nisu toliko uvrijedili kao njega, prenosi AFP.

On je dodao da ne traži da se njegov potez odobrava, ali da bi barem mogli da mu iskažu poštovanje.

Ranije ove nedjelje, francuski premijer je odluku Depardieua da iz Francuske emigrira u Belgiju opisao kao "žalosnu".

Depardieu se pridružio nekim od najbogatijih poslovnih ljudi Francuske koji su prešli u Belgiju poslije odluke socijalističke vlade da oporezuje sa 75 posto godišnje prihode svojih državljana koji premašuju milion eura.