Festival u Plovdivu
0

Gegićevom "Autografu" nagrada za ljudska prava i humanost

FENA
Šemsudin Gegić (Foto: Arhiv)
Šemsudin Gegić (Foto: Arhiv)
Premijera dokumentarnog filma "Autograf" autora i reditelja Šemsudina Gegića upriličena je u srijedu na Internacionalnom festivalu Balfest u bugarskom gradu Plovdivu.

Ovim filmom je ujedno i svečano otvoren Festival. Zvaničnoj projekciji dan ranije prethodile su i dvije zatvorene projekcije filma.

I upravo na tim zatvorenim projekcijama odlučeno je da se filmu "Autograf" dodijeli specijalna prestižna nagrada Festivala "Nagrada za ljudska prava i humanost Zlatne ruke".

Šemsudin Gegić u izjavi Feni ističe da ovo značajno priznanje ne pripada samo njemu već i njegovim mladim saradnicima na filmu.

A na filmu su uz Gegića radili i diplomanti Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle Mirza Softić, Sandra Ikanović i Irfan Brković te Bugarin Ilijan Nikolov. Snimatelj je Robert Andrejaš, a u realizaciji filma učestvovali su i diplomanti Internacionalnog koledža iz Plovdiva Ana Ilieva i Ivan Betleškov.

Film je rađen u produkciji sa State of Art iz Milana i Help the Needy Foundation iz Plovdiva. Producenti su dr. Georgy Najdenov i Emina Gegić, te Šemsudin Gegić.

"Autograf" je priča o Stefanu Ivanovu iz Plovdiva (Bugarska) jedinstvenom kolekcionaru autograma koji će oboriti svjetski rekord u prikupljanju potpisa najpoznatijih ljudi u svijetu - iz oblasti muzike, teatra, filma, sporta, te uopće javnog života, a da pritom nikada nije prešao granicu Bugarske.

Nakon Plovdiva ovaj film će sudeći po brojnim pozivima živjeti plodnim festivalskim životom od Evrope do SAD-a.

Bh. premijera bit će upriličena vjerovatno u oktobru u Tuzli.