Film/TV
0

Gandow: Tom Cruise je Goebbles scientološke crkve

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka protestantska crkva usporedila je holivudskog glumca Toma Cruisa sa nacističkim ministrom propagande Josephom Goebbelsom tvrdeći da slavni glumac koristi svoju slavu kako bi promovirao kontraverznu scientološku crkvu čiji je on, vjerovatno, najpoznatiji član, piše The Independent.

Val kritika upućenih na račun glumca Toma Cruisa kreno je kada je Tom stigao u Njemačku kako bi snimio film "Valkyrie“ koji govori priču o pokušaju ubistva Adolfa Hitlera.

Thomas Gandow, glasnogovornik protestantske crkve je komentirajući glumčevu vjersku opredjeljenost kazao da je scientološka crkva "totalitarna organizacija“ te da je Cruise postao „pravi Goeblles Scientologije“.

U filmu "Valkyrie“ Tom Cruise tumači lik Clausa von Stauffenberga, njemačkog vojnog oficira i aristokrate koji je 1944. godine pokušao ubiti Adolfa Hitlera podmetanjem bombe. Bilo kako bilo, Grandow je film opisao kao "sredstvo za promoviranje Scientologije“, piše The Independent.

Njemačko Ministarstvo odbrane oštro je osudilo javne Gandowove napade na glumca. Poznati filmski režiser iz Njemačke, Dieter Wedel naglasio je da ova javna rasprava oko Cruiseovog uvjerenja može samo odvratiti i duge režisere da snimaju u Njemačkoj.

"Ove diskusije škode imidžu Njemačke kao filmske lokacije. Uvjerenja nekog glumca bi za nas trebala biti sasvim irelevantna. Ja se slažem da je Scientologija opasna, ali mislim da nemamo pravo osuđivati ljude zbog njihovog uvjerenja“, objasnio je Wedel, a prenosi The Independent.