67. Mostra
0

Gala početak festivala uz "Black Swan" i sjajnu Natalie Portman

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Black Swan", ambiciozna bravurozna psihodrama Darrena Aronofskog o balerinama, prepuna bijesa i ljubomore, otvorila je u srijedu navečer 67. po redu venecijanski filmski festival.

Glavna glumica Natalie Portman dobila je aplauze za sjajnu izvedbu ambiciozne, ali nesigurne balerine Nine, koja tehnički dobro izvodi plesne korake, ali joj nedostaje strasti. Živi sa majkom koja je dominantna u porodici i tretira je kao dijete.

Dok se ova balerina priprema za probu, koreograf otkriva da bi upravo ona bila sjajan izbor za "bijelog labuda", ali počinje sumnjati i da bi jednoj tako frigidnoj djevojci možda više odgovarala uloga "crnog labuda". Ubjeđujući baletnog koreografa da je izabere za ulogu, Nina postaje opsjednuta rivalkom Lily (Mila Kunis), nesputanom i otvorenom za seks.

Aronofsky, američki režiser koji je prošle godine gostovao u Sarajevu na filmskom festivalu, te briljirao s filmom "The Wrestler" ("Hrvač") u kojem glumi Mickey Rourke, izjavio je novinarima: "Što sam više posmatrao svijet baleta, počeo sam uviđati sličnosti sa svijetom hrvanja. U obje oblasti koriste se tijela na ekstremnan intenzivnan način. Cijela njihova izvedba bazira se na fizici."

"Black Swan" je imao premijeru na velikom ekranu venecijanskog kasina, a to je samo jedan od 24 filma koji će se takmičiti za nagradu Zlatni lav, koja se dodjeljuje 11. septembra.