Film/TV
0

Francuska filmska kritika negativno ocijenila film Russella Crowa

Sarajevo-x.com
Francuski mediji su jednoglasno ocijenili posljednji film Russella Crowa A Good Year katastrofalnim.

Film je romantična priča o londonskom bankaru koji se povlači u zamak u Provansi, a kritičari je ocjenjuju kao žalosnu anglo-saksonsku karikaturu Francuske.

Ljevičarske dnevne novine Liberation navode da režiser filma Ridley Scott nije izostavio niti jedan kliše pri stvaranju ovog filma, koji ne predstavlja ništa drugo nego fantaziju britanske srednje klase o lijepom životu u Luberonu, živopisnom južnom regionu Francuske koji se smatra srcem Provanse.

Film, potpuno različitog žanra od prethodne saradnje Scotta i Crowa na filmu „Gladiator“, baziran je na bestseleru britanskog autora Petera Maylea „A Year in Provence“ i dosada je bio predmetom različitih kritika.

[SLIKA]5[/SLIKA]Knjiga Petera Maylea opisuje proces kupovine i renoviranja stare seoske kuće, te prilagođavanje životu na selu u Luberonu sa živopisnim portretima francuskih radnika, komšija i birokratije.

Kritika koja je pregledala film prije francuske premijere ove sedmice, ocijenila ga je kao stereotipni prikaz Francuske.

''Svi znaju da su Francuzi mrzovoljni i prljavi, da nose espadrile i voze Renault 4'', ironično primjećuje dnevnik Le Parisien. ''Nasreću, isto tako svi znaju da Francuzi znaju uživati u životu i u dobrom vinu.''