Film/TV
0

Francis Ford Coppola dobija Oscara za životno djelo

SRNA
Režiser filma "Kum" Francis Ford Coppola dobiće Oscara za životno djelo na ceremoniji u Los Anđelesu u novembru, prenosi BBC.

Ovo će biti šesta nagrada američke filmske akademije za 71-godišnjeg režisera, a četiri je dobio za filmove o italijansko-američkoj mafijaškoj porodici Korleone.

Počasne oskare dobiće i francuski režiser Jean-Luc Godard, glumac Eli Wallach i filmski istoričar Kevin Braunlo.

Coppola je u svom studiju, koji je osnovao 1969. godine, producirao više od 30 filmova, uključujući ostvarnja "Crni pastuv", "Autsajderi" i "Izgubljeni u prevodu", koji je njegovoj kćerki Sofiji donio akademijinu nominaciju za najbolju režiserku.

Godard (79), ključna ličnost francuskog novog talasa, počeo je da piše o kinematografiji prije nego što je zadivio filmske stručnjake i gledaoce svojim prvim filmom "Do posljednjeg daha".

Glumac Wallach (94) igrao je u filmovima "Sedmorica veličanstvenih" i "Dobar, loš, zao", a igraće i u nastavku ostvarnja "Wall Street" režisera Olivera Stouna.

"Svaki od ovih uglednih ljudi dirnuo je filmsku publiku širom svijeta i svojim radom izvršio uticaj na filmsku industriju", izjavio je Tom Sherak, predsjednik filmske akademije koja dodjeljuje Oscara.