Film/TV
12

Firas AlShater, izbjeglica iz Sirije, preko noći postao YouTube zvijezda u Njemačkoj

Klix.ba
Firas AlShater, izbjeglica iz Sirije, već dvije i po godine živi u Berlinu. Posljednjih nekoliko sedmica postao je prava YouTube zvijezda.

Firas AlShater je do izbijanja rata u Siriji živio Alepu gdje se bavio snimanjem filmova. Nakon izbijanja rata biva zarobljen, da bi nakon oslobađanja odlučio živjeti u Berlinu a jednom od prvih objavljenih video klipova pojasnio je i zašto više ne želi živjeti u Alepu već u Berlinu.

Firas AlShater je prava zvijezda postao nakon što je objavio snimak eksperimenta koji je izveo u centru Berlina.

On je na Alexanderplatzu izveo performans tako što je na kartonu napisao da je musliman te je zamolio prolaznike da ga zagrle. Iako u početku nije bilo mnogo onih koji su ga željeli zagrliti ali je Firas AlShater shvatio da Nijemcima treba određeno vrijeme. Zaista, poslije su mnogi prilazili i grlili ga, a nakon što je video postao popularan javio se novi problem - sada ga svi žele grliti čak i u javnom prijevozu.

Svoje video klipove Firas AlShater objavljuje na kanalu koji je nazvao "Zukar", odnosno šećer. Ovo ime je izabrao jer se šećer skoro identično kaže na njemačkom, engleskom i arapskom jeziku.

Nakon uspješnog prvog videa nastavio je snimati nove, a pozivi za gostovanja u njemačkim medijima stižu stalno.