"Krugovi"
562

VIDEO / Filmu o Srđanu Aleksiću nagrada na Sundance Film Festivalu

Klix.ba
Sa snimanja filma
Sa snimanja filma
Film "Krugovi" srbijanskog reditelja Srdana Golubovića osvojio je specijalnu nagradu žirija na sinoć završenom Sundance Film Festivalu.

Ostvarenje "Krugovi" govori o herojskom činu Srđana Aleksića, Trebinjca koji je 1993. godine, u jeku rata, spasio svog sugrađanina Alena Glavovića, pritom izgubivši vlastiti život. Usljed zadobijenih povreda preminuo je na današnji dan prije 20 godina.

Film govori o posljedicama jednog herojskog čina i o ljudima koji pokušavaju da izađu iz začaranog kruga događaja koji im je obilježio život.

Glumačku ekipu filma predvode Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Leon Lučev, Hristina Popović, Nikola Rakočević i Boris Isaković. Autori scenarija su Srđan Koljević i Melina Pota Koljević

Za Sarajevo Film Festival ova vijest ima poseban značaj budući da je Golubovićev nagrađeni film, projekat koprodukcijskog marketa Cine Linka iz 2010., kada je i nagrađen Exellence nagradom.

Dobitnici glavnih nagrada Sundancea su drama "Fruitvale" i dokumentarni film "Blood Brothers". Ova dva ostvarenja osvojili su nagrade žirija i publike.