Armenija
0

Filmu "Na putu" nagrada "Zlatna kajsija"

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "Na putu"
Scena iz filma "Na putu"
Igrani film "Na putu", rediteljice Jasmile Žbanić, osvojio je nagradu FIPRESCI žirija na upravo završenom Internacionalnom filmskom festivalu "Zlatna kajsija" ("Golden Apricot") u Jerevanu u Armeniji. Film je prikazan u okviru međunarodnog takmičarskog programa.

Nagradu FIPRESCI dodjeljuje žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara za doprinos filmskoj umjetnosti sa namjerom da ohrabre novu i mladu kinematografiju.

Na ovogodišnjem festivalu u Jerivanu učestvovalo je preko 120 filmova, od kojih je 45 prikazano u tri takmičarske sekcije. Pet internacionalnih žirija ocjenjivalo je filmove, a nagradu "Zlatna kajsija" za najbolji dugometražni film dobio je turski film "Kosmos" reditelja Rehe Erdema.

Festival "Zlatna kajsija" osnovan je 2004. godine sa temom "Raskrsnica kultura i civilizacija", a fokusira se na raznovrsna filmska ostvarenja koja predstavljaju različite narode i religije. Cilj ovog Internacionalnog filmskog festivala je da u sklopu svojih programa prikaže kolektivno bogatsvo ljudskog iskustva.