Film/TV
54

Filmska priča o čovjeku koji je snajperom sijao strah u Iraku

Klix.ba
Chris Kyle bio je najuspješniji američki snajperista u historiji. Ubio je 255 ljudi, a Pentagon je potvrdio njih 160.

Njegov prvi hitac bio je namijenjen ženi koja je ispod ogrtača otkrila bombu namijenjenu američkim vojnicima prilikom ulaska u iračko selo. Isprva je oklijevao, ali je Kyle ipak potegao obarač.

"To je bila moja dužnost i ne kajem se. Moj metak je spasio nekoliko američkih života koji su vrijedili puno više nego uvrnuta duša te žene", rekao je Kyle koji tada nije ni pomišljao da će postati naličje američke jedinice Navy SEAL.

Kyle se kajao samo zbog činjenice da nije mogao ubiti više.

Njegov prvi hitac se desio u vrijeme kada nije bio dovoljno istreniran, a nakon pokazivanja svoje kontroverzne vještine otisnuo se u školu pod nadzorom najelitnije jedinice američke vojske.

Kyle je ubrzo naučio da je pucanje samo jedan dio treninga te da mu nedostaje ono najvažnije – strpljenje. Njegov učitelj je pomislio da će mu duhan za žvakanje pomoći pri opuštanju, a odluka se ubrzo pokazala uspješnom.

Uz povremeni odlazak kući, Kyle je u Iraku proveo šest godina. Godine 2009. se penzionisao, ali je sa sobom ponio sjećanja na rat koja su utjecala na njegov brak i odnose sa prijateljima i porodicom.

Foto: EPA
Foto: EPA

Posttraumatski stresni sindrom je uzrokovao njegovu smrt. Naime, u februaru 2013. godine njega i prijatelja Chada Littlefielda ubio je armijski kolega Eddie Ray Routh, koji je patio od PTSP-a.

Od petka u svjetskim kinima igra film "American Sniper“ koji priča njegov život kroz dramu Clinta Eastwooda, a Kylea utjelovljuje Bradley Cooper koji je nedavno i zvanično nominovan za Oscara.