Film/TV
9

Filmska karijera Davida Bowieja: Glumio vanzemaljca, vampira, zatvorenika...

Klix.ba
David Bowie, koji nas je nedavno napustio nakon duge i teške bolesti, imao je i bogatu filmsku karijeru. Za njega kažu da je bio svestran čovjek - muzičar, pjevač, glumac, modna ikona... The New York Times podsjetio je na filmove u kojima je Bowie ostvario uloge.
The Man Who Fell to Earth
The Man Who Fell to Earth

1. The Man Who Fell to Earth (1976.) Riječ je o filmskom ostvarenju Nicolasa Roega u kojem David glumi vanzemaljca koji dolazi na Zemlju kako bi uzeo vodu za svoju umiruću planetu. Roega je rekao kako ga je Bowie inspirisao, te da je imao izvanredan performans.

2. The Hunger (1983.)

The Hunger
The Hunger

U ovom filmu Tonyja Scotta, Bowie i Catherine Deneuve su glumili vampirski par koji je živio u Manhattanu. U filmu je glumila i Susan Sarandon koja je bila naučnica uvučena u njihovu mrežu. Film je imao odlične kritike.

3. Merry Christmas Mr. Lawrence (1983.)

Merry Christmas Mr. Lawrence
Merry Christmas Mr. Lawrence

U filmu reditelja Nagise Oshime Bowie igra ulogu britanskog službenika koji je zarobljen u japanskom zatvoru koji se nalazi u ratnom kampu tokom Drugog svjetskog rata.

4. Absolute Beginners (1986.)

Absolute Beginners
Absolute Beginners

Bowie je imao malu ulogu marketinškog službenika u mjuziklu čija je radnja smještena u Londonu 1958. godine.

5. Labyrinth (1986.)

Labyrinth
Labyrinth

Jim Henson je u svom filmu koristio lutke kako bi stvorio svijet fantazije i djevojčici koja se zove Sarah. Ona kreće u avanturu da spasi svog brata od gremlina koji su ga zarobili. Bowie je glumio i pjevao u filmu.

6. Basquiat (1996.)

Basquiat
Basquiat

Film Juliana Schnabela prati uspon mladog umjetnika Jean-Michela Basquiata koji je od uličnog umjetnika postao zvijezda 1980-ih godina. Bowie je glumio Andyja Warhola.

7. Zoolander (2001.)

Zoolander
Zoolander

U zabavnoj komediji Bena Stillera, Bowie je glumio sebe kao sudiju u takmičenju dva suprotstavljena modela Derak i Hansela.

8. The Prestige (2006.)

The Prestige
The Prestige

Film reditelja Christophera Nolana govori o magijskim rivalima Robertu Angieru i Alfredu Bordenu koje glume Hugh Jackman i Christian Bale. Bowie se pojavljuje kao historijska ličnost u ovoj izmišljenoj priči.

Osim glumačkih uloga, Bowie je napisao muziku za brojne filmove, serije, emisije i druge televizijske sadržaje.