Digitalna revolucija
0

Filmska industrija se oprašta od celuloidne trake

SRNA
Američka i svjetska filmska industrija oprašta se od celuloidne filmske trake koja se koristila u proteklih 125 godina za projekcije filmova u bioskopima širom svijeta.

U januaru iduće godine digitalna projekcija postat će najuobičajeniji metod za prikazivanje najnovijih filmskih ostvarenja.

Prema podacima kompanije za istraživanje globalnog tržišta "IHS Screen Digest", kina u SAD do kraja 2013. godine više neće koristiti 35-milimetarsku celuloidnu filmsku traku a širom zapadne Evrope ova promjena bit će okončana do kraja 2014. godine.

Celuloid će ostati samo rijetkost u kinima odlučnim da održe tradicionalno prikazivanje filma.

"Od 1889. godine 35-milimetarski film bio je osnov tehnologije filmske projekcije, vodeći filmsku publiku od početaka nijemog filma preko velikih mjuzikala do epohe ljetnih blockbustera", rekao je analitičar iz "IHS" David Hanckok.

Prije samo dvije godini digitalna projekcija korištena je u 15 posto kina u svijetu. Prema ocjeni analitičara, uspjeh digitalne revolucije može se direktno pratiti uspjehom jednog filma a to je "Avatar" iz 2009. godine režisera Jamesa Camerona.

Cameronovo ostvarenje postalo je najprofitabilnije djelo naučne fantastike jer je na kino blagajnama ostvarena zarada od 2,8 milijardi dolara. 
Ovaj film izazvao je bum u trodimenzionalnoj filmskoj tehnici i izazvao je pritisak na kina da pređu na digitalnu projekciju.