Film/TV
3

Filmovima "American Hustle" i "12 Years Slave" najviše nominacija za Zlatni globus

Klix.ba
Glumica Zoe Saldana objavila je nominirane
Glumica Zoe Saldana objavila je nominirane
"American Hustle", "12 Years Slave", "Captain Phillips", "Nebraska" i "Gravity" su filmovi koji imaju najviše nominacija za prestižnu nagradu Zlatni globus, a koje su objavljene danas.

Nominacije za Zlatni globus filmski svijet željno iščekuje iz razloga jer su najbolji pokazatelj ko bi mogao dobiti najprestižniju filmsku nagradu, Oscara.

Ove godine u utrci za Zlatni globus najviše šansi imaju epska drama o ropstvu "12 Years a Slave" i "American Hustle" reditelja Davida O. Russella. Ova dva ostvarenje imaju po sedam nominacija.

Slijedi film Alexandera Paynea, kojeg bh. publika dobro poznaje s obzirom na to da je nekoliko puta bio gost Sarajevo Film Festivala. Njegova priča o putovanju oca i sina "Nebraska" zaradila je pet nominacija, dok ih svemirska odiseja "Gravity" ima četiri, kao i gusarski triler "Captain Phillips".

Među nominovanima za najboljeg glumca u različitim tv i filmskim žanrovima su: Matt Damon, Idris Elba, Al Pacino, Michael Douglas, Matthew McConaughey, Tom Hanks, Robert Redford, Leonardo DiCaprio, Christian Bale, Oscar Isaac, Joaquin Phoenix, Micheal J. Fox....

Kada su u pitanju glumice, za Zlatni globus borit će se: Helena Bonham Carter, Rebecca Ferguson, Jessica Lange, Helen Mirren, Judi Dench, Meryl Streep, Robin Wright...

Ostale nominacije pogledajte ovdje.

Dodjela Zlatnog globusa održat će se 12. januara na Beverly Hillsu, a voditeljice programa će biti Tina Fey i Amy Poehler.

Samo četiri dana kasnije održat će se nominacije za Oscara tako da će već tada dobrano biti poznato ko su ovogodišnji favoriti.