Film/TV
0

Filmovi utječu na hormone gledatelja

NINA
Gledanje filmova dovodi do rasta razine hormona kod gledatelja, čineći muškarce i žene romantičnijim ili agresivnijim, pokazalo je jedno američko naučno istraživanje.

Filmovi sentimentalnog sadržaja, kao što je "Mostovi okruga Madison" Clinta Eastwooda, potiču jače izlučivanje progesterona za više od 10 posto i kod muškaraca i kod žena, ustanovili su istraživači sa univerziteta u Michiganu koji su obavili istraživanje. Što se tiče testosterona, njegova razina se nije mijenjala kod žena ni tokom ni poslije gledanja filma, ali je kod muškaraca opala.

Film "Kum 2" Francisa Forda Copolle različito utječe na gledatelje. Kod muškaraca s visokom razinom testosterona, taj gangsterski film dovodi do porasta razine tog hormona za čitavih 30 posto.

"Kada gledate filmove, reagiraju vaši hormoni, a ne samo vaš duh", objasnio je profesor psihologije Oliver Shultice, koji je rukovodio istraživanjem.

"Ako želite bolje upoznati nekoga, zavirite u njegovu video zbirku", izjavio je istraživač čije je istraživanje objavljeno u časopisu "Hormons and Behaviour", prenosi agencija Reuters.