Film/TV
0

Filmovi "Sideways" i "The Aviator" favoriti za Zlatni globus

NINA
Scena iz filma "Sideways"
Scena iz filma "Sideways"
Filmovi "Sideways" i "The Aviator" trenutno imaju najveći broj nominacija za nagrade Zlatni globus koje će biti dodijeljene 16. januara.

Nagradu koju po 62. put dodjeljuje Udruženje stranih novinara u Hollywoodu obično ukazuje na dobitnike Oscara, prestižniju nagradu Američke filmske akademije, nekoliko sedmica kasnije, podsjetio je AFP.

"Sideways" Aleksandra Paina prati dva prijatelja na putovanju kroz kalifornijske vinograde i ima sedam nominacija za Zlatni globus, među kojima, za najbolju komediju i za najbolju režiju.

Scena iz filma "The Aviator"
Film Martina Scorsesea "The Aviator" posvećen ekscentričnom glumcu i milijarderu Howardu Huges u tumačenju Leonarda di Caprija ima šest nominacija, između ostalih za najbolju režiju i najbolju mušku ulogu.

Za najbolju dramu konkurišu "The Aviator", '"Closer'", s Juliom Roberts i Judeom Lawom, "Finding Neverland", "Kinsey" i "Hotel Ruanda" koji govori o genocidu u toj centralnoafričkoj zemlji 1994.

Za nagradu za najbolji strani film takmiče se i dva francuska filma "Les Choristes" Christophera Barratierea i "Un long dimanche de financailles" Jean-Pierrea Jeuneta.