Film/TV
0

Film zahvale graditeljima Starog mosta

FENA
Film "Dnevnik graditelja" scenariste Borisa Dežulovića i rediteljice Jasmile Žbanić, u produkciji 'Deblokade' Sarajevo, sinoć je premijerno prikazan i u Sarajevu.

Film prati rekonstrukciju Starog mosta u Mostaru u toku dvije godine obnove. Kroz vizuru graditelja pratimo složene operacije obnove, rađene tehnikama kakvim je 1566. godine radio sam majstor Hajrudin, učenik velikog graditelja Sinana. Svjedočimo uzbudljivoj borbi graditelja u otkrivanju tajni utkanih u most.

Ulogu jednog, od brojnih neimenovanih graditelja na sebe je "preuzeo" splitski novinar Boris Dežulović, koji je ne pretendujući da uđe u misli stvarnih graditelja, pričao o tamo nekom eto Splićaninu koji je došao da s ostalim graditeljima, koji će na kraju ostati i bez imena i prezimena, obnovi Stari most u Mostaru. Jer svojevremeno, kada je majstor Hajrudin gradio Stari most, graditelji su stizali sa svih strana.

"Možda je i neki moj daleki rođak bio tu. Samo on je morao misliti da je Hajrudin lud, a ja znam da je genije", reči će "graditelj" Dežulović.

O tome koliko ovaj most koji će neki nazivati replikom Starog mosta, a neki vjerovati da je to upravo onaj Hajrudinov most samo eto malo obnovljen, uljepšan, znači Mostarcima govorila je novinarka iz Mostara Amela Rebac.

Ovaj film se može posmatrati i kao svojevsna zahvala svim onim bezimenim graditeljima, koji su učestvovali u obnovi Mosta, onima koji nisu pozivani na svečanost otvaranja, onima koji su Most gradili na više od 40 stepeni, onima čija imena možda nikad nećeno saznati.

"Dnevnik graditelja" kamerom je pratio Mustafa Mustafić.