Veliki uspjeh Angeline Jolie
0

Film U zemlji krvi i meda nominiran za Zlatni globus

Sarajevo-x.com
Marjanović, Jolie i Kostić
Marjanović, Jolie i Kostić
Nominacijama za Zlatni globus počela je sezona lova na prestižne holivudske nagrade. Film Angeline Jolie U zemlji krvi i meda nominiran je za najbolji film na stranom jeziku. Najviše nominacija ovojili su filmovi The Help, The Descendants i The Artist.

Najviše nominacija za 69. Zlatni globus, koji se smatra barometrom za nagrade Oscar, osvojio je film The Artist, tačnije njih šest, dok je film The Descendants osvojio pet.

George Clooney zasigurno ima najviše razloga da se raduje, s obzirom na to da je nominiran za najboljeg glumca, ali i za najboljeg reditelja za film The Ides of March, ali i za najbolji scenario istog filma.

Rediteljski prvijenac Angeline Jolie U zemlji krvi i meda (In The Land of Blood and Honey) nominiran je za najbolji film na stranom jeziku.

U kategoriji za najbolji film - dramu našlo se šest filmova The Descendants, War Horse, Moneyball, The Ides of March, The Help i Hugo.

Za najbolju komediju ili mjuzikl nominirani su filmovi: The Artist, Midnight in Paris, Bridesmaids, 50/50 i My Week With Marilyn.

Za najboljeg glumca takmiče se George Clooney za ulogu u filmu The Descendants, Leonardo DiCaprio za ulogu u filmu J. Edgar, Michael Fassbender za ulogu u filmskom ostvarenju Shame, zatim Ryan Gosling za ulogu u The Ides of March, te Brad Pitt za ulogu u filmu Moneyball.

Za najbolju glumicu nominirane su Glenn Close za film Albert Nobbs, Viola Davis za ulogu u filmu The Help, Rooney Mara za ulogu u The Girl with the Dragon Tattoo, Meryl Streep za The Iron Lady te Tilda Swinton za ulogu u filmu We Need to Talk About Kevin.

Za najboljeg reditelja takmiče se Woody Allen za ostvarenje Midnight in Paris, George Clooney za film The Ides of March, Michel Hazanavicius za The Artist, Alexander Payne za film The Descendants i Martin Scorsese za svoje ostvarenje Hugo.

U kategoriji za najbolji film na stranom jeziku, osim filma Angeline Jolie, našli su se i filmovi The Flowers of War, The Kid with a Bike, A Separation i The Skin I Live In.

Nominacije za najbolji animirani film osvojili su The Adventures of Tintin, Arthur Christmas, Cars 2, Puss in Boots i Rango.

Za najbolji scenario nominovani su Woody Allen za Midnight in Paris, George Clooney Grant Heslov i Beau Willimon za The Ides of March, Michel Hazanavicius za The Artist; Alexander Payne, Nat Faxon i Jim Rash za scenario filma The Descendants i Steven Zaillian i Aaron Sorkin za scenario filma Moneyball.

Ostale nominacije možete pogledati ovdje.