Film/TV
12

Film "Stupica nevidljivog djeteta" sanja hollywoodski san: Uskoro prikazivanje u cijelom svijetu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Film "Stupica nevidljivog djeteta", autora Šemsudina Gegića, koji je izazvao veliku pažnju bosanskohercegovačke, ali i svjetske javnosti još jednom je dokazao da su teme koje imaju veze za ratom u Bosni i Hercegovini 1992. - 1995. još uvijek svima zanimljive.

Naime, prestižna holivudska producentska kuća "Adlers productions" izabrala je ovaj film za distribuciju za cijeli svijet i katalogizaciju značajnih svjetskih filmskih festivala. Priča o "nevidljivoj djeci ratova”, djeci silovanih žena, djeci koja su ostavljena odmah nakon poroda je svakako priča o 23-godišnjem Alenu Muhiću.

On je dijete ratnih strahota, dijete silovane majke. Rođen je ratne 1993. godine u goraždanskoj Ratnoj bolnici. Alenova biološka majka je silovana i prognana iz Foče. Rodila ga je, a da ga nije ni nahranila. Nije mu dala ni ime. Pobjegla je jer je u tom trenutku to dijete za nju predstavljalo plod užasa kojeg je preživjela u Miljevini na području Foče. O Alenu, djetetu ratnih strahota, prije 11 godina je snimljen film "Dječak iz ratnog filma", u režiji Šemsudina Gegića.

Novi film "Stupica nevidljivog djeteta", autora Šemsudina Gegića s Alenom kao glavnim junakom snimljen je u okviru serijala "Oral BiHistory" Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA i predstavlja jedini film rađen u dokumentarno-igranoj formi.

Gegić ima 35 godina iskustva i dobio je mnoge svjetske nagrade, ali poziv od jedne ovakve kuće je nešto sasvim drugo i još kada se tome doda da su napisali da je “film savršen izbor za njih”.

U razgovoru za Anadoliju prisjetio se da su prije mjesec dana dobili obavijest od "Adler produkcije", hollywoodske kompanije koja je jedna od prestižnih kompanija u svijetu, u tom smislu da se bavi distribucijom i produkcijom od dokumentarnih, dokumentarno-igranih, igranih do filmskih drama da su zainteresovani za film i da im ga pošalju na pregled.

Poslali su film i prije nekoliko dana je stigla obavijest da ih obavještavaju da je film odabran za distribuciju u cijelom svijetu kao i za katalogizaciju značajnih svjetskih filmskih festivala.

“To je izuzetno dobra i lijepa vijest. Ona nadilazi i prevazilazi i nas pojedinačno i ide u sferu naše male bosanskohercegovačke ali moćne nacionalne kinematografije. Mi smo naprosto mogli samo da zamišljamo, sanjamo da nas neko uzme i vidi”, ispričao je Gegić.

Tada, kada je sniman film “Stupica nevidljivog djeteta” mislilo se da je dobro da film vidi region, da vidi što više gledalaca kao opomenu.

“Međutim, ovo je prilika da se pokaže da on može da bude u cijelom svijetu i da ga kao opomenu vide širom svijeta ali nadasve da se vidi kao filmska priča o dječaku Alenu Muhiću i pojavi te nevidljive djece čiji je on predstavnik: nevidljive djece koju su rodile silovane majke u svim ratovima, na svim kontinentima i u svim vremenima. To su djeca koja se skrivaju od javnosti, države, guraju ih pod tepih”, istakao je Gegić.

O tome da li je mogao sanjati da će Hollywood biti zainteresovan za film Gegić je naglasio da se nikada ne zna.

“Moram biti pošten, nisam o tome razmišljao. Znao sam da sam napravio više nego dobar film, ali sve kritike koje su se pojavile kasnije i svi prikazi ocijenili su ga kao odličan film. Odličan film može da ne ode dalje od avlije. Ono što možete doživjeti kao najveću nagradu jeste da vam na mjestu gdje je najmoćnija, najsvjetlija filmska industrija i moć-Hollywood, dobijete poziv da se vaš film stavi u katalog i u distribuciju”, ispričao je Gegić.

Sada je sve, kako je kazao, do Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti međunarodnog prava.“Mi, koji smo radili, autori, dali smo svoju saglasnost i svi koji su u filmu, od glumaca i oni koji su sarađivali. Mi smo za to i jedva čekamo da dođe do potpisivanja ugovora o distribuciji, prodaji i prikazivanju našeg filma u Hollywoodu i cijelom svijetu”, poručio je Gegić.

Dodao je da se to treba dogoditi nakon što “Adlers productions” i Institut iz Sarajeva potpišu međusobni sporazum u kojem će se precizirati sva prava.

“Do toga bi trebalo doći u skorije vrijeme zato što su sve druge pripremne radnje završene”, kazao je Gegić za Anadoliju.

Podsjetio je da su snimanjem ovog filma uspjeli da “uzdrmaju javnost i pruže mogućnost da uzdrmaju emocije bioloških roditelja Alena Muhića”.

“Mi jesmo izazvali revoluciju emocija kod njegove majke koja se javila i njemu i meni. Međutim, njegova majka je također, zaštićeni svjedok i jako razočarana i pogođena smanjenjem kazne njenom silovatelju odnosno biološkom ocu Alena”, podsjetio je Gegić.

Napomenuo je da je Alenom biološki otac tokom suđenja, zbog smanjenja kazne, izjavio da je Alen njegov sin i da želi da mu pomogne u životu. Sud je tada odlučio da on ne smije tražiti Alena, ali ako dijete zatraži bilo kakvu pomoć da se dužan odazvati.

“Tragom te njegove izjave mi smo krenuli da tražimo biološkog oca. Dojavljeno mu je i on je izmakao našoj kameri. Do susreta je došlo kasnije i ono što Alen meni rekao on ne želi da čuje niti želi da prizna bilo šta što se tiče Alena”, istakao je Gegić.

Majka je imala volju i želju da dođe u BiH i da se sastane sa sinom, međutim, do toga nije došlo zbog nekih drugih razloga.