Film/TV
159

Film "Sarajevo Roses" u završnoj fazi montiranja, premijera u augustu ove godine

Piše: L. Č.
"Sarajevo Roses" naziv je dokumentarnog filma o opsadi Sarajeva koji snima Roger Richards, američki fotograf i režiser iz Virginije u Sjedinjenim Američkim Državama koji je svjedočio opsadi Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine.

Richards film "Sarajevo Roses" snima u saradnji sa Oggijem Tomićem koji je izvršni producent i kinematograf filma. Ognjen Oggi Tomić je nekadašnji štićenik Doma za nezbrinutu djecu Bjelave, a danas živi u Engleskoj, gdje je završio jednu od najprestižnijih škola za režiju. Za svoj film pod nazivom "U potrazi za porodicom" dobio je prestižnu BAFTA nagradu.

Danas, više od 20 godina kasnije, Richards i Oggi Tomić te ostatak tima koji radi na filmu "Sarajevo Roses" su u završnoj fazi montiranja filma. Nadaju se podršci prijatelja i publike koji bi im mogli pomoći da završe film i prikažu ga u Sarajevu u augustu ove godine.

"Ovi znakovi na ulicama su poput ožiljaka, ne samo ovog grada, nego i u srcima toliko mnogo ljudi koji su patili. Ruža je predivan cvijet, a činjenica da tragovi granata podsjećaju na njih, posebno ispunjeni crvenom bojom, u isto je vrijeme fascinantna, ali i stravična. U posljednje 23 godine sam pratio ove ruže, kako na fotografiji, tako i na filmu. Nekih od njih više nema", kazao je Rogers u ranijem intervjuu za portal Klix.ba.

Filmskoj ekipi se pridružila i Zana Marjanović kao koproducentica, kao i Harun Mehmedinović.

Dodatne informacije o filmu možete saznati na ovom linku.