Film/TV
227

Film "Sarajevo Roses" će biti premijerno prikazan na SFF-u

Klix.ba
Foto: Roger Richards
Foto: Roger Richards
Dokumentarni film "Sarajevo Roses" pod direktorskom palicom fotografa i režisera iz Virginije Rogera M Richardsa bit će premijerno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio izvršni producent i kinematograf filma "Sarajevo Roses" Ognjen Oggi Tomić koji je za svoj film pod nazivom "U potrazi za porodicom" dobio prestižnu duplu BAFTA nagradu.

Oggi je Richardsa pronašao prije nekoliko godina i od tada su u kontaktu.

Sarajevo Roses-A Cinematic Essay-teaser-2016 from Roger M. Richards on Vimeo.

Za ime svog filma režiser je izabrao "Sarajevske ruže", kako su nazvani tragovi granata na sarajevskim ulicama koji su naknadno obojeni u crvenu boju.

Podsjećamo, Roger Richards, fotograf i režiser iz Virginije u Sjedinjenim Američkim Državama svjedočio je opsadi Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine. Nakon rata se često vraćao u našu zemlju, prateći promjene kroz koje grad prolazi nakon rata.

"U posljednje 23 godine sam prilično dobro upoznao Sarajevo i ovaj film to reflektuje", rekao je Richards.

Ekipu filma čine: Roger M. Richards (producent, režija, montaža, scenarij, direktor fotografije), Oggi Tomić (producent, kinematograf), Peggy Meder i Zana Marjanović (producent), Mitty Griffis Mirrer (scenarij), Asim Haračić, Alexander Shesha, Milica Davies (muzika), Alex Germanotta (scenografija), Vedran Smailović, Sanda Škrabić, Armin Oprašić, Sanela Tasić (uloge).

U nastanku filma učestvuju i drugi ljudi sa kojima je Richards povezan na neki način, a koje je imao priliku upoznati tokom rata.

Svjetska premijera filma "Sarajevo Roses" je zakazana za 14. august u 20:00 sati u Multiplex Cinema Cityju.