Film/TV
150

Film sa Sarajevske filmske akademije u zvaničnoj selekciji festivala u Cannesu

Klix.ba
Film "Dobro" (Fine) rediteljice Marte Hernaiz Pidal iz Meksika, studentice Sarajevske filmske akademije (SFA) Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), ušao je u zvaničnu selekciju Cinéfondationa na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu i u konkurenciji je za jednu od tri nagrade ovog prestižnog programa.

Kratki film rediteljice Hernaiz Pidal, stvoren je unutar film.factory programa, uz mentorstvo čuvenog mađarskog reditelja i profesora Sarajevske filmske akademije Bele Tarra. Producentica filma je Emina Ganić, direktorica Sarajevske filmske akademije.

U ovogodišnjoj konkurenciji koja je brojala čak 2.300 filmova mladih reditelja iz cijelog svijeta, ovaj bh. film je jedan od ukupno 18 izabranih koji će se predstaviti žiriju. Jedinstvenim žirijem za kratki film i Cinéfondation predsjedava istaknuta japanska rediteljica Naomi Kawase, ujedno i najmlađa dobitnica glavne nagrade Kanskog filmskog festivala - Camera d'Or, 1997. godine. Naomi Kawase je sa svojim filmovima ušla u glavni takmičarski program Kanskog filmskog festivala čak pet puta, te je 2013. godine bila i članica žirija glavnog takmičarskog programa kojim je predsjedavao Steven Spielberg.

Marta je jedna od čak 10 rediteljica u ovogodišnjoj selekciji od 18 filmova, što znači da će više od polovine predstavljenih filmskih umjetnika na Cinéfondation ove godine biti žene.

Nagrade Cinéfondationa će biti dodijeljene na svečanoj ceremoniji koja će uslijediti prije prikazivanja nagrađenih filmova 20. maja 2016. godine u teatru Buñuel u Kanu.

Marta Hernaiz Pidal je magistrirala na MFA programu Sarajevske filmske akademije u septembru 2015. godine.

Sarajevska filmska akademija i film.factory program spajaju talentovane mlade kandidate iz cijelog svijeta sa nekim od najprestižnijih imena svjetske filmske umjetnosti. Tako su u Sarajevu na ovom programu, između ostalih, predavali i Carlos Reygadas, Tilda Swinton, Cristian Mungiu, Pedro Costa, Shozo Ichiyama, Lech Kowalski, Gael Garcia Bernal, Gus Van Sant, Apichatpong Weerasethakul, Juliette Binoche... Sarajevska filmska akademije će krajem aprila ove godine otvoriti konkurs za novu generaciju studenata na BFA i MFA programima.