Film/TV
2

Film rumunskog režisera Cristija Puiua sa bh. koprodukcijom ide na Cannes

Klix.ba
Novi film rumunskog režisera Cristija Puiua, "Siera Nevada" uvršten je u Takmičarski program 69. Cannes Film Festivala, a ova vijest za bh. kinematografiju ima poseban značaj budući da je riječ o filmu u čijoj koprodukciji je učestvovala i naša zemlja.

Bh. koproducent filma "Siera Nevada" je bh. producentska kuća 2006, a producenti su Mirsad Purivatra i Sabina Branković.

Film je podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo u okviru fonda za regionalne filmske produkcije. Bh. koprodukcijski tim sačinjavali su i Dejan Ćorić, asistent montaže, Adnan Beširović, asistent scenografije i Nedim Branković, asistent produkcije.

Ovo je četvrti dugometražni igrani projekat producentske kuće 2006. Prvi film bio je "Cirkus Columbia" Danisa Tanovića. Uslijedila su dva koprodukcijska projekta koji su uvršteni u zvanični program Cannes Film Festivala – "Bilo jednom u Anadoliji" turskog reditelja Nuri Bilge Ceylana koji je i nagrađen Grand Prixom Cannesa, te omnibus 13 evropskih reditelja Mostovi Sarajeva.

Cristi Puiu stari je znanac sarajevske publike. Godine 2010. predsjedavao je žirijem Takmičarskog programa - igrani film Sarajevo Film Festivala, a potom je i njegov opus predstavljen u okviru Tribute To programa 2013. godine.

Film "Sieranevada" govori o Laryju, doktoru u četrdesetim godinama, koji se, tri dana nakon terorističkog napada na magazin Charlie Hebdo u Parizu i četrdeset dana nakon smrti njegovog oca sprema da provede subotu na porodičnom okupljanju u čast preminuloga. Ali okupljanje ne protiče prema planu. Prisiljen da se suoči sa ličnim strahovima i prošlošću, kao i da preispita vlastito mjesto u svojoj porodici, Lary ima osjećaj da mu je onemogućeno da sa drugima podijeli svoju verziju istine.

Produkciju filma potpisuje rumunska kuća Mandragora, a uz bh. kuću 2006. koproducenti su Alcatraz Films (Francuska), Spiritus Movens Production (Hrvatska) i Sisters and Brother Mitevski (Makedonija).

Ovo je prvi film Cristia Puiua koji je uvršten u glavni, Takmičarski program Cannes Film Festivala. Njegov film "Smrt gospodina Lauzarescua" prikazan je u okviru programa Un Certain Regard Cannes Film Festivala 2005. gdje je i nagrađen, a pet godina kasnije i njegov film "Aurora" prikazan je u okviru ove selekcije.