Film/TV
2

Film "Rock’N’War" nagrađen na Festivalu "Dok’N’Ritam" u Beogradu

Klix.ba
Film "Rock’N’War" reditelja Damira Pirića u produkciji: Artz Produkcija – Tuzla; osvojio je nagradu publike na beogradskom festivalu muzičko-dokumentarnog filma "Dok’N’Ritam".

Članovi žirija bili su filmski reditelj Mladen Matičević, filmski kritičar Vladan Petković i muzičar Neno Belan.

Na prvom Festivalu muzičkog dokumentarnog filma bilo je prikazano ukupno 19 filmova, od toga devet u regionalnom takmičarskom programu. Na festivalu su vođeni razgovori sa autorima filmova, a bile su predstavljene i muzičke knjige i dokumentarci u nastanku.

"Glavni cilj ovog festivala je upoznavanje mladih sa popularnim muzičkim pravcima, bendovima i izvođačima kroz dokumentarni film. Ovo je jedinstven događaj koji promoviše autore, koji u svom radu spajaju film i muziku", objasnila je direktorica festivala i Doma kulture "Studentski grad" Bojana Katalina.

Nagradu žirija dobio je film "Poslednjih 100" rediteljice Morane Komljenović. Film na emotivan način prati zbivanja tokom posljednjih stotinu dana aktivnosti jednog od najstarijih rock klubova na ovim prostorima – kultnog riječkog kluba "Palah" koji je osnovan 1969. godine, a u kome su nastupali Arsen Dedić i Džoni Štulić. Nagradu je uručio predsjednik žirija Mladen Matičević - filmski reditelj.

Nagradu publike dobio je film "Rock'n'War" reditelja Damira Pirića.

Dokumentarni film "Rock'n'War" nastao je u okviru ArTz produkcije iz Tuzle. Filmska priča prati fenomen muzičke scene koja je nastala u najteže vrijeme - ratno. To je priča o mladim ljudima i njihovoj snazi, volji i želji da muzikom prkose nasilju i opštem ludilu koje donosi rat.

Nagradu publike uručila je Novka Pandžić iz banke Societe Generale.

Specijalne nagrade dobili su filmovi "Slagalica" Aleksandra Koviloskog o makedonskoj hip hop sceni, kao i film „Maske“ Brankice Drašković o Aleksandru Tišmipjesniku, dobitniku NIN-ove nagrade i osnivaču čuvenih novotalasnih grupa : Luna i La Strada.

Laureati su osvojili priznanje, te originalnu skulpturu vajara Vitolda Košira, kao i novčani ček, koji je obezbijedila Societe generale banka Srbija.

Publici su se obratili dobitnici nagrada, kao i umjetnička direktorica Sandra Rančić i programski direktor festivala Igor Toholj, zahvalivši se publici na podršci i autorima na gostovanju.

Svečano zatvaranje je obilježio i povratnički koncert kultne beogradske grupe S.T.R.A.H.

Film "Rock’N’War" nastavlja svoj festivalski put. Naredno festivalsko prikazivanje bit će upriličeno 03.07.2016.godine na Tjentištu , a u okviru festivala OK Fest.