Film/TV
0

Film "Prošlost" od 9. maja u Meeting Pointu

FENA
Novi film Oscarom nagrađenog iranskog reditelja Asghara Farhadija "Prošlost" naći će se od petka, 9. maja na repertoaru kina Meeting Point.

Riječ je o prvom Ferhadijevom filmu snimljenom izvan Irana i na stranom jeziku, a u njemu reditelj ponovno istražuje problematiku raspada obitelji, krivnje i osobne odgovornosti.

Svjetsku slavu Ferhadi je stekao filmovima "Nader i Simin se rastaju", koji je nagrađen Oscarom za najbolji strani film, te "O Elly" za koji je Farhadi osvojio Srebrenog medvjeda na Filmskom festivalu u Berlinu.

Film govori o Irancu Ahmadu koji nakon četverogodišnjeg izbivanja dolazi iz Teherana u Pariz kako bi okončao proces razvoda od bivše supruge Marie, koja nastoji to ubrzati kako bi se udala za svog novog partnera Samira.

Tokom kratkog i napetog boravka u Parizu, Ahmad se zatekne u emocionalnom metežu te svjedoči konfliktnom odnosu Marie i njene kćerke tinedjžerke. No njegovi napori da razriješi ovaj odnos uskoro otkriju tajnu iz prošlosti...

U glavnim su ulogama iranski glumac Ali Mosaffa te francuske glumačke zvijezde Tahar Rahim i Bérénice Bejo, koja je za ovu ulogu nagrađena na Cannes Film Festivalu, dok je Farhadi na istom festivalu osvojio nagradu Ekumenskog žirija.

"Prošlost" je, između ostaloga, bila nominirana i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma, saopćeno je iz kina Meeting Point.