Film/TV
0

Film "Prevoditeljica" propagandni napad na Zimbabve

NINA
Vlada Zimbabvea saopštila je da hollywoodski filmski hit "Prevoditeljica" predstavlja očigledan propagandni napad na predsjednika te države Roberta Mugabea, izvijestio je danas državni list Herald.

List navodi da američka CIA stoji iza najnovijeg hollywoodskog ostvarenja koji govori o ostarjelom predsjedniku imaginarne afričke države Matombo koji je primoran da se pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda brani od optužbi za genocid. "Ovaj film samo pokazuje u kojoj mjeri moramo biti oprezni i svjesni činjenice da je naš neprijatelj izuzetno moćan. Potrebno je da napravimo strategiju kojom ćemo se suprotstaviti evropsko-američkom imperijalizmu", izjavio je ministar za informisanje Zimbabvea.

"Naši neprijatelji imaju sredstava i odlučni su da vode bitku protiv nas na ekonomskom, socijalnom i kulturnom planu", dodao je on. Prema pisanju lista Herald premijera filma zakazana je tako da se poklapa sa zasjedanjem Opće skupštine UN-a sljedeće sedmice.

List dodaje da su lideri zapadnih zemalja i njihovi ambasadori "već počeli s saopštenjima u kojima se osvrću na stavove iznijete u filmu".

"Ovaj film je tipičan za taktiku koju je SAD imao tokom hladnog rata", izjavio je Tafataona Mahoso, predsjednik Komisije za medije i informiranje (MIC).

Film "Prevoditeljica" s Nicole Kidman i Seanom Pennom u glavnim ulogama, govori o prevoditeljici rođenoj u Africi, koja slučajno saznaje plan za ubistvo "Učitelja", afričkog lidera optuženog za zločine protiv čovječnosti.

On na kraju filma biva poslan pred Međunarodni kazneni sud gdje će se suočiti s optužbama. Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (82) školovao se za učitelja, podsjetila je agencija DPA.