Film/TV
0

Film "Pravda treba iskorak" na Filmskom festivalu u Goraždu

FENA
U naporu da promovira postkonfliktno pomirenje, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pruža svoju podršku Putujućem filmskom festivalu u istočnoj BiH, koji organizira nevladina organizacija TERCA (trening, edukacija, resursi, konsalting i akcija).

Ovaj festival ima za cilj da naglasi postojanost problema u lokalnim zajednicama zbog nesuočavanja s događajima iz prošlosti.

Tokom Filmskog festivala, koji je počeo 15. aprila u Goraždu, bit će prikazan dokumentarni film "Pravda treba iskorak" koji je snimljen uz finansijsku podršku Misije OSCE-a u BiH.

Ovaj putujući filmski festival također pruža mogućnost foruma za dijalog o pomirenju. On omogućava ljudima da vide pitanja ljudskih prava i njihov utjecaj kroz prizmu filma, medija koji ima moć da podijeli s drugim ljudima pojedinačne priče o patnji i snazi koje prevazilaze i fizičke i filozofske granice.

“Aktivnosti iskoraka ka javnosti, kao što je ovaj koji poduzima TERCA, služe kao sredstvo komunikacije od velikog značaja za prevazilaženje naslijeđa ratnih zločina i potiču lokalne zajednice da se pozabave prošlošću,” rekla je Stephanie Barbour, pravna savjetnica Misije OSCE-a u BiH.