Pjer Žalica
0

Film "Plavi orkestar" u završnoj fazi snimanja

FENA
Muzički dokumentarno-igrani film "Plavi orkestar" u završnoj je fazi snimanja. Slijedeće nedjelje snimanje je zakazano u Zagrebu i Ljubljani, nakon čega se ekipa ponovo vraća na snimanje u Sarajevo, potvrdio je danas Feni reditelj filma Pjer Žalica.

Najavio je da nakon spomenutih snimanja slijedi igrani dio. Kada se završi sa svim terenskim snimanjima, ekipa će se posvetiti organizaciji koncerta grupe "Plavi orkestar" u Prvoj gimnaziji, povodom 25 godina mature, s kojeg će biti snimljeni i završni kadrovi za film.

Naglašavajući dosta neobičan i otvoren format filma, Žalica ocjenjuje da i rad na njemu ima svoje specifičnosti.

"One su i za mene novina, jer do sada nisam radio ništa slično. Tako da svi zajedno kroz proces probavamo i otkrivamo najbolje načine kako da uradimo ono što smo naumili. Prema osjećanju koje, mislim, dijeli cijela ekipa, čini se da smo na dobrom putu. Tako i pored činjenice da snimamo već godinu dana i dalje u radu uživamo i zabavljamo se s jednakim intenzitetom kao na početku rada", kazao je Žalica.

Veći dio više od 100 sati snimljenog materijala je pregledan, sortiran i u gruboj varijanti montažno složen. Reditelj potcrtava da je to jedini način rada kada je riječ o tako velikom materijalu.

Komentirajući da li publika može očekivati premijeru tokom narednog izdanja Sarajevo film festivala, Žalica podvlači da su i on i Saša Lošić i "Refresh produkcija" snažno vezani za SFF te bi bili sretni i smatrali prirodnim da film ima premijeru na tom festivalu.

"Ipak, o takvim je stvarima nezahvalno govoriti. Ali, ako me pitate da li bih želio ili volio da premijera bude na SFF-u, odgovor je naravno da", istaknuo je za Fenu Žalica.

Film se radi u produkciji kuće "Refresh Production". Bavit će se bogatom i dinamičnom 25-godišnjom karijerom sarajevske grupe "Plavi orkestar", a glavne će uloge ostvariti Saša Lošić i braća Ćeremida. Fokus filma će biti usmjeren na Lošićevu autorsku ličnost.

Ovo će ostvarenje ujedno biti i svjedok jednog vremena te prijeratne generacije koja je obilježila ovdašnji prostor, priča o snazi i neuništivosti talenta, prijateljstvu i muzici. Članovi grupe susrest će se s brojnim drugim poznatim ili proslavljenim osobama koje su bile dio tog vremenskog okvira.

Snimanja su rađena u Ljubljani, Beogradu i Sarajevu i nekoliko evropskih država te Kanadi.