Drugi na engleskom jeziku
0

Film o životu poslanika Muhammeda

Sarajevo-x.com
Moustapha Akkad
Moustapha Akkad
Drama o životu poslanika Muhammeda uskoro će krenuti s produkcijom i bit će tek drugi film ove vrste snimljen na engleskom jeziku, objavili su producenti u ponedjeljak.

"The Messenger of Peace" bit će remake holivudskog klasika Moustaphe Akkada "The Message" (Pod zastavom Muhammeda) iz 1976. godine u kojem je glumio Anthony Quinn i koji je u muslimanskom svijetu dočekan kao svjetao primjer kako komercijalna zapadnjačka filmska industrija može poštovati islam. Ovaj film snimljen je i na arapskom i na engleskom jeziku.

"Veoma poštujemo Akkadov uradak, ali tehnologija u kinima je napredovala od sedamdesetih godina i ovaj novi projekat će uključivati nove filmske tehnike kako bi se poruka tog prvog filma ponovo odaslala", istakao je producent Oscar Zoghbi, koji je radio i na originalnom Akkadovom filmu, javio je Reuters.

Akkad je rođen u Siriji i bio je izvršni producent holivudskih horor filmova o Noći vještica. Ubijen je u jednom luksuznom hotelu u Ammanu 2005. Sumnja se da su ga smaknuli pripadnici al-Qaede u samoubilačkom napadu.

U njegovom prvom filmu o ovoj tematici, Poslanik i njegovi prijatelji govore, ali nisu direktno prikazani ispred kamere, u skladu sa islamskim anikonističkim propisima koji zabranjuju vizualizaciju. Neka kina su ipak primala prijeteće telefonske pozive od onih koji su smatrali da film vrijeđa islam zbog fizičkog prisustva Poslanika, iako se on ne prikazuje na platnu. Akkad je ponudio da prikaže film tim teroristima i čak rekao da će ga spaliti ako ga oni i tada budu mrzili.

Portreti poslanika Muhammeda izazivali su proteklih godina bijes muslimana. Danski crtani film koji ga prikazuje izazvao je 2006. godine proteste u cijelom svijetu, a neki su imali i smrtonosne posljedice.

U novom filmu bit će prikazani događaji iz svetih muslimanskih gradova Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji.

Isječak iz filma "Pod zastavom Muhammeda":