Film/TV
0

Film o školskoj pucnjavi glavni pobjednik Cannesa

Klix.ba
Gus Van Sant
Gus Van Sant
Gus Van Sant je reditelj koji je sinoć dobio 'Zlatnu palmu' za svoj film <em>Elephant</em>, film o dvoje američkih učenika i njihovoj borbi sa pucnjavom i nasiljem u školi.

Van Sant je dosad režirao filmove kao što su Good Will Hunting i To Die For. Također je dobio nagradu za najbolju režiju na ovogodišnjem festivalu. U nagrađenom filmu ne glume profesionalni glumci, već djeca iz Van Santovog rodnog grada Portlanda. On je improvizirao oslikavajući impresionističku sliku svakodnevnog srednjoškolskog života koji postaje tragičan kada dva učenika krenu ubijati.

Još jedan film među favoritima je bio francusko-kanadski The Barbarian Invasions, koji je na kraju dobio nagradu za najbolji scenarij i najbolju glumicu Marie-Josee Croze, koja glumi ovisnicu o drogi koja daje umirućem glavnom liku heroin da mu olakša bol.

Dvije nagrade su također otišle turskom filmu Uzak, koji je dirljiva studija kako čovjekov život bude izvrnut kada se njegov besposleni rođak useli u njegov stan. Režiser Nuri Bilge Ceylan je bio drugi u utrci za Grand Prix, dok su njegovi amaterski glumci Muzaffer Ozdemir i Mehmet Emin Toprak zajedno dobili nagradu za najboljeg glumca, čast koja ide posthumno Topraku, Ceylanovom rođaku, koji je poginuo u prometnoj nesreći na dan kada je saznao da je Uzak ušao u užu konkurenciju na Cannesu.

Iranska režiserka Samira Makhmalbaf, koja ima tek 23 godine, je dobila drugu nagradu žirija u tri godine za svoj film Five in the Afternoon, koji je njena slika života u Afganistanu nakon pada talibanskog režima.