Američki box office
0

Film o osnivačima Facebooka na prvom mjestu

Sarajevo-x.com
Film "The Social Network" režisera Davida Finchera je drama koja opisuje stvaranje društvene mreže Facebook. Film se ovog vikenda našao na prvom mjestu američkog box officea sa zaradom od 23 miliona dolara.

Distributer filma, kompanija "Sony", očekuje da će ovaj film biti dugo interesantan za publiku. Šef "Sonyjeve" distribucije Rory Bruer misli da film "The Social Network" ima dobre šanse da zaradi preko 100 miliona dolara.

Ostala filmska ostvarenja su ovog vikenda imala loš start. Horor "Case 39" sa Renee Zellweger je na sedmom mjestu sa zarađenih 5,35 miliona dolara, dok je priča o vampirima "Let Me In" bazirana na romanu "Let the Right One In" zauzela sedmo mjesto sa zaradom od 5,3 miliona dolara.

Animirani avanturistički film "Legend of the Guardians: The Owls od Ga'Hoole" je zadržao drugu poziciju tokom druge sedmice prikazivanja. Ovog vikenda je zaradio 10,9 miliona što povećava ukupnu zaradu na 30 miliona dolara.

Film "Wall Street: Money Never Sleeps" je pao na treće mjesto zaradivši 10,1 milion dolara. Ukupna zarada sada iznosi 35,9 miliona dolara.

Film "The Social Network" prati historiju Facebooka još od Univerziteta Harvard gdje su Mark Zuckerberg i njegov najbolji prijatelj Eduardo Saverin pokrenuli ovu internet-stranicu pa sve do danas kada Facebook ima više od 500 miliona korisnika i njegove dionice koštaju milijarde dolara.

Film također opisuje pravnu borbu Zuckerberga protiv Saverina, koji ga je tužio zbog toga što je navodno oštećen za milione dolara. Tužilo ga je i nekoliko studenata koji tvrde da je Zuckerberg ideju ukrao od njih.

U filmu se pojavljuje i američki pjevač i glumac Justin Timberlake koji glumi osnivača "Napstera" Seana Parkera.

Deset najgledanijih filmova proteklog vikenda u SAD-u i Kanadi (u milionima dolara):

  1. "The Social Network," 23 miliona

  2. "Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole" 10,9 miliona

  3. "Wall Street: Money Never Sleeps" 10,1 milion

  1. "The Town" 10 miliona

  2. "Easy A" 7 miliona

  3. "You Again" 5,6 miliona

  4. "Case 39" 5,35 miliona

  5. "Let Me In" 5,3 miliona

  1. "Devil" 3,7 miliona

  2. "Alpha and Omega" 3 miliona