Turneja po Hrvatskoj
0

Film "Na putu" u putujućem kinu od Karlovca do Slavonskog Broda

FENA
Projekcijom filma "Na putu" Jasmile Žbanić večeras u Karlovcu počinje projekt "Kino u gostima", u okviru kojega će taj film do 20. marta obići pet gradova u kojima nema kino dvorana.

Projekt produkcijske kuće Živa zamišljen je tako da ekipa filma, s tehničkom opremom, putuje od grada do grada i organizira razgovore s publikom. Film će se prikazivati u sportskim dvoranama, pučkim učilištima i kino dvoranama koje nisu u funkciji, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U Krapinu film odlazi sutra, 13. marta je u Trogiru, dan kasnije u Umagu, a 20. marta u Slavonskom Brodu.

Jedan od glumaca u filmu i pokretača projekta Leon Lučev rekao je kako se tim projektom želi omogućiti i mladim gledateljima, koji možda nikada nisu bili u kinu, da dožive film u pravoj atmosferi.

Dodao je da se time želi i promijeniti stav prema hrvatskom filmu, koji se, naglasio je, ima čime ponositi, nagrađivan je na međunarodnim festivalima i nema razloga da ne bude gledan.

Po njegovim riječima, projekat bi se iduće godine mogao proširiti radionicama, a održavat će se vjerovatno u proljeće ili ljeto kako bi se projekcije mogle održavati i na otvorenom.

Filmski teoretičar Hrvoje Turković drži da projekt može pomoći i većoj gledanosti filma "Na putu", s obzirom da, ocijenio je, uspješna premijera, sudjelovanje na velikom festivalu i dobra medijska pažnju, sve što je taj film imao, nisu garancija dobre gledanosti.

Podsjetio je da su putujuća kina postojala između dva svjetska rata, kada su liječnici prikazivali naučno-propagandne filmove, propagandni filmovi tako su se prikazivali i za vrijeme NDH, a praksu putujućih kina nastavila je nakon rata Filmoteka 16.

Film "Na putu" priča je o bračnom paru Luni (glumi je Zrinka Cvitešić) i Amaru (Leon Lučev), čija je ljubav na kušnji nakon što Amar postane pripadnik konzervativne islamske vjerske zajednice. Film je premijerno prikazan u Zagrebu 27. februara.

U redovnoj kino distribuciji po Hrvatskoj i BiH dosad ga je pogledalo 30.000 gledatelja, a očekuje se da će "paralelnom distribucijom" kroz projekt "Kino u gostima" film pogledati između tri i četiri hiljade gledatelja.