Novo priznanje za Jasmilu Žbanić
0

Film "Na putu" nagrađen na 31. Festivalu evropskog filma u Belgiji

FENA
Zrinka Cvitešić u filmu "Na putu" (Foto: Šime Eškinja)
Zrinka Cvitešić u filmu "Na putu" (Foto: Šime Eškinja)
Film “Na putu“ bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić nagrađen je kao najbolje filmsko ostvarenje na 31. Festivalu evropskog filma u belgijskom gradu Vitronu.

Nagradu je uručio gradonačelnik Vitrona Michel Thiry.

“Veoma sam sretna. Pravljenje ovog filma je bio moj vlastiti put u nepoznato. Pokušala sam kroz moje likove ukazati da klerikalizacija Evrope i svijeta postaje sve više zabrinjavajuća. Desničari i netolerancija danas dominiraju Evropom. Umjesto ljubavi i razumijevanja različitosti, mi rušimo mostove jedni prema drugima i nemamo međusobni dijalog... Poput Lune i Amara mi ne znamo kako da razgovaramo i kako da postanemo bolji ljudi. Ako ovaj film pokrene bilo kakav dijalog, ja ću biti sretna i zahvalna, a festivali i nagrade dosta pomažu", rekla je rediteljica prilikom dodjeljivanja nagrade za njen film, saopćeno je iz Deblokade.

Osim filma "Na putu, u konkurenciji su bili i francuska filmska ostvarenja “Potiche” reditelja Francoisa Ozona s Catherine Deneuve i Gerardom Depardieuom u glavnim ulogama, “Le nom des gens” reditelja Michela Leclerca, kao i filmovi: “Baciami Ancora” (Gabrielle Muccino) iz Italije, “Slovenka” reditelja Damjana Kozole iz Slovenije te više drugih filmova iz različitih zemalja.