Film/TV
0

Film "Krvavi dijamanti" očekuje se s napetošću

FENA
U njemačkim kinima danas se počinje prikazivati film "Krvavi dijamanti" koji je već uoči početka prikazivanja izazvao veliku buru, izvještava Radio Deutsche Welle.

Leonardo diCaprio vrlo se jasno obračunava s beskrupuloznim metodama trgovaca dijamantima - prije svega onima koji trguju takozvanim "krvavim dijamantima" od čije se prodaje finansiraju ratovi u Africi.

U Antwerpenu, najvećem svjetskom središtu trgovine dijamantima gdje se prodaje 80 posto svih sirovih dijamanata u svijetu, ovaj film očekuje s velikom napetošću. Doduše, od 2003. godine provodi se takozvani Kimberley proces kontrole kojom bi se trebalo spriječiti preprodaju krvavih dijamanata, ali s pravom se sumnja da trgovci ipak i dalje rade s tim dijamantima.

Prekrasne blistave ogrlice i prstenje - to je jedna strana dijamanata. Uvjeti rada u rudnicima koji su ispod svake razine ljudskog dostojanstva, kao i finansiranje mučnih građanskih ratova - druga strana. Upravo ovaj drugi aspekt prikazuje film "Krvavi dijamanti" na primjeru Sierra Leonea koncem 90-tih godina.

Filmom se potiče javna rasprava o takozvanim krvavim dijamantima, što trgovcima u Antwerpenu, koji se godinama bore protiv svog lošeg imidža, nije ni najmanje po volji.

Freddy Hanard, predsjednik Vijeća saveza trgovaca dijamantima tvrdi kako je problem krvavih dijamanata stvar prošlosti:

"Film prikazuje prošlost. To se mora snažno naglasiti. Problem krvavih dijamanata odnosio se na konac 90-tih godina i bio je ograničen samo na Afriku. Tada je četiri posto dijamanata koji su se prodali u cijelom svijetu bilo tog porijekla. Danas je to manje od jedan posto. To znači da sustav funkcionira."

Taj se sistem zove Kimberley i predstavlja sistem kontrole kojeg su razvile vlade, industrija dijamanata i nevladine organizacije. Oni zajednički kontroliraju trgovinu skupim kamenjem. Na legalno tržište dolazi samo kamenje sa certifikatom kojim se potvrđuje njihovo "čisto" porijeklo.

Freddy Hanard pojašnjava:

"Svaki paket dijamanat koji stigne u Antwerpen se kontrolira. I to ne samo po pitanju porijekla već i po pitanju cijene. To je oboje vrlo bitno. Svaki dijamant koji dolazi iz Antwerpena ponovno se kontrolira. To je jedinstveni postupak u cijelom svijetu. Transparentnost je apsolutno potrebna, a to su trgovci dijamantima danas shvatili. Dijamant iz Antwerpena je čisti dijamant, na to možemo biti ponosni. To su etički korektni dijamanti."

Prema službenim podacima je udio krvavih dijamanata doista sveden na minimum. Većina afričkih zemalja je prevladala fazu građanskih ratova. Dijamanti su postali roba kao i svaka druga. Jedino se na Obali Bjelokosti rat i dalje financira dijamantima.

Bez obzira na to nevladine organizacije ipak nemaju povjerenja prema ovim ružičastim izvještajima trgovaca dijamantima.

Herrlinde Gerrits iz organizacije Fatal Transactions kaže: "Tu postoje dva problema: kao prvo, certifikat nije jamsvo da dijamanti doista dolaze iz područja koje je deklarirano. Kao drugo, sumnjam u to da svi trgovci ovdje posluju na čisti način kad se pojavi netko s ruksakom punim dijamanata iz Konga i ponudi povoljnu cijenu. Neće svaki od njih reći - ne, to ne kupujem jer nema certifikata."

Trgovci u Antwerpenu to žestoko opovrgavaju. Oni tvrde kako su njihovi dijamanti čisti, a nevladinim organizacijama vrlo rjetko polazi za rukom da dokažu suprotno.

U najvećem dijelu javnosti prevladava neoskvrnjena slika o blještavim kamenčićima. A kako film "Krvavi dijamanti" to nebi promijenio, trgovci dijamantima su već koncem prošle godine pokrenuli široku informativnu kampanju. Savez iz Antwerpena pozvao je glavnog glumca Leonarda DiCapria - no on se do sada nije odazvao.

Informativna kampanja već se pokazala uspješnom: kupci se ne daju zbuniti ovim holivudskim filmom. Za vrijeme božićnih blagdana u Americi, gdje se film počeo već ranije prikazivati, trgovci nisu zabilježili gubitke. A na dodjeli filmske nagrade Zlatni globus filmske su zvijezde nosile dijamantni nakit koji je vrijedio nekoliko stotinjaka hiljada eura, navodi Radio Deutsche Welle.