Film/TV
15

Film "Koža u kojoj živim" u art kinu Kriterion

Klix.ba
Nakon projekcija filma "Naša majka", u art kinu Kriterion u četvrtak je premijera filma "Koža u kojoj živim" španskog režisera Pedra Almodovara.

"Koža u kojoj živim" sa projekcijama počinje 2. augusta u terminu od 20:20 sati.

Poslije stravične automobilske nesreće u kojoj mu je poginula supruga dr. Robert Ledgard, poznati plastični hirurg, život je posvetio kreiranju umjetne kože koja ju je mogla spasiti. Nakon dvanaest godina istraživanja uspio je stvoriti kožu otpornu na opekotine, posjekotine i bilo kakva druga oštećenja. Tajnu koja se krije iza njegove opsesije zna samo Vera Cruz, misteriozna žena koja mu je godinama služila kao pokusni kunić za njegovo istraživanje.

Kritikujući društvo, Almodovar i u ovom filmskom klupku nije izostavio svoje uobičajene teme: spolnost, nasilje, zloupotreba moći. Tako se još jednom potvrdio kao genijalni um španske kinematografije. Izvrsna gluma Antonija Banderasa, koji je uspio uravnotežiti dvije strane ličnosti iza kamenoga lica doktora Ledgara, i Elene Anaye, koja u svojoj koži teško miri sa svojom sudbinom, vješto su upakovane Almodovarovom režijom.

On uspijeva teške i užasavajuće prizore učiniti gledljivima, pitomima, pa čak i dok nas zgražava zapravo nas oduševljava.

Film "Koža u kojoj živim" će biti na repertoaru art kina Kriterion do 8. augusta u terminu od 20:20 sati (osim 5. 8.).

Cijena ulaznice iznosi 5 KM, dok studenti ulaznicu mogu kupiti po cijeni od 4 KM.