Film/TV
10

Film "Jedan dan u Sarajevu" Jasmile Žbanić na festivalima u Evropi

Klix.ba
Dokumentarni film redateljice Jasmile Žbanić "Jedan dan u Sarajevu", u produkciji Deblokade Sarajevo, koji je premijerno prikazan i nagrađen na posljednjem Sarajevo Film Festivalu, pobudio je veliki interes i drugih evropskih festivala.
"Jedan dan u Sarajevu" će svoju njemačku premijeru imati na predstojećem DOK Leipzig Film Festivalu. Osnovan 1955. godine, DOK Leipzig je najstariji i ujedno jedan od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u svijetu. Kuratori festivalskog programa su na slijedeći način najavili prikazivanje filma na festivalu:

"Dana 28. juna 1914. godine Gavrilo Princip je u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda. To je bio i povod za početak Prvog svjetskog rata. Tačno 100 godina kasnije, bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić, koja se i u svojim prethodnim, višestruko nagrađivanim filmovima bavila historijskim temama, odlazi na mjesto atentata i razgovara sa brojnim posjetiocima i turistima o tome šta oni misle o atentatoru i atentatu. Neki vide Principa kao nacionalnog heroja koji se borio za slobodu svoje države, drugi ga vide kao teroristu koji je uništio postojeći poredak. Žbanić kombinira svoj vlastiti materijal sa materijalom građana Sarajeva i turista koji su snimljeni mobilnim telefonima, te sučeljava ove savremene videozapise sa isječcima iz igranih filmova o atentatu. Rezultat je višeslojni pogled na događaj i njegove posljedice, često sa nekim vrlo zabavnim momentima koji prije svega predstavljaju odraz o tome šta ljudi zaključuju iz historije..."

U oktobru počinje prikazivanje filma u Holandiji: 27. oktobra "Jedan dan u Sarajevu“ će biti prikazan u Amsterdamu, a 8. novembra u Den Haggu u sklopu Eastern Neighbours Film Festivala.

"Jedan dan u Sarajevu" će biti prikazan i u sklopu 25. Cottbus Film Festivala koji se održava 3.-8. novembra 2015. godine.

U januaru iduće godine film će biti predstavljen u Italiji u sklopu Alpe Adria Film Festivala. Također, film je već ranije premijerno prikazan u Turskoj.