Film/TV
0

Film Imamo papu u Meeting Pointu od 28. oktobra

FENA
U kinu Meeting Point od 28. oktobra će sarajevska publika imati priliku pogledati film "Imamo Papu", istaknutog italijanskog reditelja Nannija Morettija.

Film je svjetsku premijeru doživio u okviru Takmičarskog programa Cannes Film Festivala 2011. gdje je bio u utrci za prestižnu Zlatnu palmu, a potom je i sarajevska publika imala priliku da ga pogleda u okviru programa Open Air, 17. Sarajevo Film Festivala.

Prikazan je pred više od 3.000 gledatelja koji su burnim aplauzom nagradili reditelja Morettija koji je sarajevskoj publici predstavio film.

Priča filma "Imamo Papu" usmjerena je na odnos između novoizabranog Pape i njegovog psihoterapeuta.

Kao i većina Morettijevih filmova, "Imamo Papu" vješto je začinjen komedijom. Kako je riječ o reditelju koji je uvijek neovisan u svom načinu razmišljanja, često ironičnom u svom pogledu na moderno društvo, i njegovo "pričanje priča“ kao i građenje likova potpuno su jedinstveni.

To je slučaj i sa filmom "Imamo Papu", gdje je Moretti lik Svetoga Oca koncipirao kao "običnog“ čovjeka opterećenog sumnjom, koji uz pomoć psihoterapeuta mora pomiriti svoje ljudske strahove s duhovnim odgovornostima.

Film, sniman i završen u Italiji upravo u vrijeme Uskrsa i beatifikacije Ivana Pavla II, izazvao je kritike katoličke javnosti u Italiji.

Uloge u filmu su ostvarili Michel Piccoli, Nanni Moretti, Jerzy Stuhr, Renato Scarpa, Margherita Buy, Franco Graziosi, Leonardo Della Bianca, Camilla Ridolfi, Camillo Milli, Roberto Nobile, Ulrich von Dobschütz.