Film/TV
0

Film "Grbavica" osvojio nagradu Vijeća Evrope za ljudska prava

FENA
Film "Grbavica" rediteljice Jasmile Žbanić, rađen u produkciji "Deblokade", osvojio je nagradu "Grand Prix Odyssee – Vijeća Evrope za ljudska prava" koju dodjeljuje Vijeće Evrope najboljim filmovima podržanim od Eurimagesa.

Nagrada je Jasmili Žbanić uručena jučer na ceremoniji u Strasbourgu. Ceremoniji dodjele nagrada prisustvovali su gotovo svi ambasadori zemalja članica Vijeća Evrope, dok nažalost, predstavnika Bosne i Hercegovine nije bilo u Strasbourgu na dodjeli ove značajne nagrade, navodi se u saopćenju "Deblokade".

Žiri sastavljen od šest ambasadora pri Vijeću Evrope, kojim je predsjedavao ruski ambasador u VE Aleksandre Orlov, dodijelio je nagradu filmu "Grbavica" zbog "izuzetne izražajne snage filma i aktuelnosti teme".

Prema mišljenju žirija, "film pokazuje da pravi heroji često nisu oni za koje mislimo da jesu, te da su mali, obični ljudi - pravi heroji koji i čine ovaj svijet vrijednim življenja".

U konkurenciji za nagradu, među mnogima, bili su i filmovi "Caché" reditelja Michaela Hanekea (francusko-austrijska koprodukcija), "L’Enfant" reditelja Jean-Pierra i Luca Dardennea (belgijsko-francuska koprodukcija) te film "Manderlay" reditelja Larsa Von Triera (dansko-švedska koprodukcija).

Žiri je dodijelio i nagradu za "umjetnički izražaj" filmu "The Brides – Nyphes" reditelja Pantelisa Voulgarisa (grčko-francuska koprodukcija) i filmu "La Raison du Plus Faible" reditelja Lucasa Belvauxa (belgijsko-francuska koprodukcija).

"Special Mention for the Picture Beauty" (Specijalna nagrada za ljepotu fotografije) pripala je filmu "Waiting for the Clouds – Bulutlari Berlerken) reditelja Yesima Ustaogloua (koprodukcija Francuske, Njemačke i Grčke).

Film "Grbavica", s još deset najboljih filmova iz svih krajeva svijeta, bio je nominiran i za nagradu "Hollywood World Award", koja se dodjeljuje u okviru Hollywood film festivala. Dobitnici su proglašeni 23. oktobra, a ovu prestižnu nagradu dobio je film "Volver" reditelja Pedra Almodovara.