Film/TV
489

Film Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" u užoj selekciji za Oscara

Klix.ba
Film Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" jedan je od filmova koji su ušli u uži izbor za nagradu Oscar američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Rezultati sljedećeg eliminacijskog kruga će biti poznati 17. januara 2017. godine, kada će biti izabrano devet filmova, a 24. januara će biti poznato pet finalista.

Nagrada se dodjeljuje 26. februara.

Argentinski Clarin prenosi da su ove godine u uži krug ušla 83 ostvarenja, među kojima su i filmovi velikana poput Španca Pedra Almodóvara, koji se takmiči sa filmom "Julieta", te film "Neruda" čileanskog režisera Pabla Larraína, prikazan na Festivalu u Cannesu.

Pored ovih filmova, kao neki od favorita navode se još i "Desierto" meksičkog režisera Jonása Cuaróna, francuski "Elle" Paula Verhoevena i njemački "Toni Erdmann" režiserke Maren Ade.

Prvu selekciju prošli su i makedonski "Osloboduvanje na Skopje" Radeta i Danila Šerbedžije, komedija "Igla ispod praga" crnogorskog režisera Ivana Marinovića, "Dnevnik mašinovođe" Miloša Radovića iz Srbije, "S one strane" Zrinka Ogreste iz Hrvatske, a iz Slovenije dolazi "Houston, imamo problem" režisera Žige Virca.

Nagrade američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka dodjeljuju se 89. put za najbolja filmska ostvarenja u 2016. godini, a Tanović je jedini bh. dobitnik do sada, za film "Ničija zemlja" 2002. godine.