Zagreb Film Festival
0

Film “Cirkus Columbia” ispraćen ovacijama publike

FENA
Film "Cirkus Columbia", reditelja Danisa Tanovića nagrađen je u subotu uveče dugim aplauzom i ovacijama publike 8. Zagreb Film Festivala (ZFF).

Film bh. oskarovca prikazan je na zatvaranju ZFF-a u okviru Glavnog programa (izvan konkurencije), u do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani Kina 'Europa'.

Publici Zagreb Film Festivala film su predstavili reditelj Danis Tanović, koscenarista i autor istoimenog romana po kojem je snimljen film Ivica Đikić, producent Mirsad Purivatra i glumci Slaven i Mario Knezović.

Projekcija na Zagreb Film Festivalu predstavlja odličan uvod u predstojeći početak distribucije Tanovićevog filma u Hrvatskoj koja treba krenuti u decembru, ali i još jedno uspješno predstavljanje ovog bh. ostvarenja van granica naše zemlje.

Podsjećamo, film "Cirkus Columbia" nakon svjetske premijere na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio Nagradu publike, nastavio je nizati uspjehe na festivalima širom svijeta. Posljednja dobra vijest stigla je sa Antalya Golden Orange Film Festivala gdje je proglašen najboljim filmom. Prethodile su nagrada Film budućnosti na Venecija Film Festivalu, te nagrada Vesna za najbolju scenografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Bh. kandidat za nominaciju za nagradu Oscar prikazan je i na prestižnim festivalima u Torontu, San Sebastianu, Bejrutu i Abu Dhabiju gdje je naišao na izuzetne reakcije publike.

Paralelno sa publikom prestižnih svjetskih festivala, film Danisa Tanovića trenutno može vidjeti i bh. publika u kinima u Sarajevu, Zenici i Bihaću, a u narednom periodu krenuće i njegova distribucija u Tuzli, Brčkom, Mostaru, saopćeno je iz Obala Art Centra.