Komisija UFRBiH odlučila
0

Film "Belvedere" kandidat za nominaciju za Oscara

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Film "Belvedere" je bosanskohercegovački kandidat za nominaciju za nagradu Oscar Američke filmske akademije, odlučila je komisija Udruženja filmskih radnika BiH nakon što su sinoć u Meeting Pointu prikazani svi filmova koji su se prijavili za kandidaturu.

Film "Belvedere" premijerno je prikazan prošle jeseni u Sarajevu, nakon čega je bio uspješno prikazan u bosanskohercegovačkim kinima. Prikazan je na niz festivala, među kojima i na Sarajevo Film Festivalu, u programu bh. Film Festival koji organizira Udruženje filmskih radnika BiH.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka filmska akademija, bili su: Nedžad Begović, reditelj i predsjednik komisije; Zoran Galić, producent; Šemsudin Gegić, reditelj; Lejla Hodžić, kostimografkinja; Namik Kabil, scenarista i reditelj; Mustafa Mustafić, direktor fotografije; Danis Tanović, reditelj; Srđan Vuletić, reditelj; te Almir Đikoli, direktor fotografije.

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali su producenti sa bh. igranim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2010. do 1. oktobra 2011. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana za redom, te imaju DCP ili 35mm kopije filmova.

Producenti koji su ove godine prijavili filmove bili su: Comprex sa filmom "Belvedere", Ahmeda Imamovića (prijavljen 1. septembra 2011.) i Heft produkcija sa filmom "Ostavljeni", Adisa Bakrača, (prijavljen 8. septembra 2011.)

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 11 godina kandidira film Američkoj akademiji za nominacije u kategoriji za najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film "Ničija zemlja", Danisa Tanovića, i nominiran, a u martu 2002. godine i nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Nakon toga, Udruženje je svake godine biralo kandidata i to: 2003. kandidat je bio film "Gori vatra", Pjera Žalice; 2004. film "Kod amidže Idriza", Pjera Žalice; 2005. "Sasvim lično", Nedžada Begovića; 2006. "Grbavica", Jasmile Žbanić; 2007. "teško je biti fin", Srđana Vuletića; 2008. film "Snijeg", Aide Begić; 2009. "Čuvari noći", Namika Kabila, te 2010. "Cirkus Columbia", Danisa Tanovića.

Rok Američke Akademije za prijem dokumentacije i kopije filma je 1. oktobra 2011., a dokumentacija je već danas predata producentu film.