Film/TV
0

Film "Armin" hrvatski predstavnik za Oscara

FENA
Film "Armin" redatelja Ognjena Sviličića u produkciji Maxima filma bit će predstavnik hrvatske kinematografije u izlučnom postupku Američke filmske akademije za nagradu Oscar u kategoriji najbolji strani film, izvijestilo je danas Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD).

Sviličićev film izabralo je tajnim glasovanjem 24. rujna 17 članova Komisije HDFD-a. Osim "Armina", koji je dobio deset glasova, za hrvatskog kandidata za Oscara bio je istaknut i film "Sve džabe" redatelja Antonia Nuića u produkciji Propeler filma, stoji u priopćenju.

Film "Armin", snimljen potkraj prošle godine u hrvatsko-bosanskohercegovačko-njemačkoj produkciji, praizveden je u početku veljače na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Film je dobio 14 nagrada, od toga 11 međunarodnih. Nagrađen je, uz ino, na filmskim festivalima u Karlovym Varyma, u Parizu, u Wiesbadenu te Puli.

Film "Armin" priča je o ocu i sinu koji iz BiH dolaze na audiciju u Zagreb, sa željom da sin dobije ulogu u njemačkome filmu. Oca glumi Emir Hadžihafizbegović, a sina Armin Omerović.

"U današnjem ubrzanu vremenu mnogi su zaboravili koliko je važna ljubav i iskren odnos sa svojom djecom, a to je poruka koju šalje ovaj film", rekao je Omerović na konferenciji za novinare u početku ožujka uoči zagrebačke praizvedbe.