Deset lakih komada sa...
2

INTERVJU / Fikret Hodžić, Hayat TV: Uživam u životu i ljubavi

Razgovarala: Adisa Pobrić
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Mladi voditelj revijalnih emisija Hayat TV, Fikret Hodžić, poznat je po svom ležernom nastupu pred kamerama, gdje mu nije strano ni pjevanje, a o temama za koje domaća javnost malo zna o ovom 26-godišnjaku, Fikret je ispričao u intervjuu za Sarajevo-x.com.

Rođen si u Srebrenici, ali si taj grad kao dijete bio primoran napustiti u toku rata. Kako je tekao tvoj životni put od rodnog grada do Sarajeva? Koliko danas često odlaziš u Srebrenicu? Poželiš li se vratiti ili te je Sarajevo zauvijek osvojilo?

Moj put od Srebrenice do Sarajeva je mnogo duži od broja kilometara koje broji ta relacija i to je vjerovatno svima jasno. Broj neprospavanih noći je također mnogo veći. Pa čak i ako moja priča podsjeća na hiljade drugih, ili bar ima slične elemente, uzrok ili motiv, najdublja emocija je jedinstvena svakome ponaosob, kao i bol koja nastaje napuštanjem mjesta gdje si rođen, gdje si napravio prve korake...

Ja sam zaista bio mlad, da ne kažem malen, kad sam otišao iz Srebrenice, ali zato sada kad je prošlo gotovo 20 godina mogu sve da posmatram iz neke druge perspektive, mogu da sagledam sve potpuno zdravog razuma, da razgovaram ravnopravno sa svima koji su spremni za razgovor. Zato se ne libim vrlo često otići u Srebrenicu, tamo sam svakog jula već 15 godina, ali još barem nekoliko puta godišnje, mimo oficijelnog obilježavanja. Ipak, u Sarajevu je moj život, sve što sam postigao, napravio, sve što želim napraviti.

Završio si Perzijsko-bosanski koledž? Šta je navrednije što si ponio iz srednje škole?

Vrijedan je svaki dio života, a taj period odrastanja je poseban. Vjerujem da sam se tad formirao i krenuo u pravcu kojim idem i sada. A taj koledž je poseban po tome što sam ja na listi maturanata 2003/04. (smijeh).

Je li novinarstvo ono čime si se oduvijek želio baviti?

Kako da ne, oduvijek! Završio sam fakultet u Sarajevu i logičan slijed je sve što se kasnije desilo: posao, karijera...

Kako je počeo tvoj angažman na televiziji Hayat? Koje si poslove prvo obavljao? Na koji način se trudiš unaprijediti svoj rad?

Nije to neka priča koju nikad niko nije čuo. Prijavio sam se na konkurs za novinara, bilo nas je zaista mnogo i mislio sam - kakvu sreću moraš imati da te među stotinama drugih prepoznaju i da dobiješ šansu da naučiš praktično sve ono što je dotad bila teorija. Primljen sam nakon nekoliko razgovora i testova i vrlo brzo ušao u proces produkcije programa. Četiri godine kasnije, čini mi se da je sve išlo tako brzo, možda i brže nego što sam očekivao. Odmah sam se usmjerio na teme koje me do danas prate, ali nastojao sam učiti od najboljih, slušao savjete... Zapravo, slušao sam nekad manje, nekad više...

Nekako, u godinama u kojima sam ja počinjao misliš da imaš svijet pod nogama, pa sam znao braniti stavove na koje danas sigurno ne bih stavio svoj potpis, ali vjerujem da je to sve normalno. Imao sam logičan put od novinara početnika do TV voditelja, a sebe nadograđujem uglavnom kroz razgovore sa odabranim ljudima kojima bezrezervno vjerujem.

Kakav je Fikret privatno? Imaš li djevojku i imaš li problema s nametljivim djevojkama? Koliko često izlaziš i kakav ambijent i muziku najviše voliš?

Izlazim često. Muziku volim, svaku vrstu, svaki žanr. Nemam problema s nametljivim djevojkama, a zamislite kakav bih čovjek bio kada bih odgovorio drugačije? Lud, je li tako? Uživam u životu, uživam u ljubavi, eto takav sam privatno.

Svojevremeno si se bavio slikarstvom i bio poznat kao veliki talenat. Imaš li danas vremena za taj hobi i hoćemo li biti u prilici jednog dana vidjeti neku tvoju izložbu?

Posao, društveni život, pa sportski život koji praktikujem, jer drugačije ne znam, ništa mi to danas ne ostavlja prostora za slikarstvo, a izložba će biti na čekanju do daljnjeg. Otkrivam sebe na raznim poljima, pa možda slikarstvo zamijenim poezijom, jer sam sebe iznenadim stihovima koji mi izađu iz glave. Još ih nisam bacio na papir, ali nije isključena ni ta mogućnost.

S kojom kolegicom više voliš biti u voditeljskom paru, sa Šejlom Salihefendić ili Mirzom Vranj?

To je kao da pitate majku koje dijete više voli (smijeh).

Dobro se snalaziš u ophođenju s ljudima koji dolaze na audicije showa "Zvijezda možeš biti ti". Možeš li sebe zamisliti u njihovoj ulozi i vjeruješ li da i sam imaš pjevačke kvalitete?

Ma ne mislim ja da znam pjevati, ali to volim. Ne mogu reći da li bih se mogao prijaviti na show jer to nisu moje ambicije, ali ako je nešto u sferi moga posla i interesovanja, dobro bih razmislio. Isključivi razlog je što vrlo teško podnosim poraz i nisam siguran da bih mogao prihvatiti tako nešto, previše sam impulsivan i ne bih bio spreman na takvu vrstu takmičenja. Zato iznimno cijenim svakoga ko se prijavio, došao na prvu audiciju, pa drugu pred žiri. To sigurno nije lako. Međutim, mnogo je onih koji vjeruju u sebe, znaju da znaju pjevati i nemaju problem ni s kamerama, ni sa žirijem, ni sa bilo čim. Na snimanju je zaista zabavno, znalo je biti i suza.

Kako je raditi emisiju "Glam Blam" i s kakvim se reakcijama gledalaca susrećete?

Glam Blam volim raditi, u studiju ili na terenu, mnogo je različitih situacija koje doživljavam iz dana u dan, a mislim da imamo svoju publiku koja je redovna. Također vjerujem da ima i onih koji ne vole takvu vrstu zabave, ali svačiji je izbor kako će provesti nedjelju popodne. Mnogi će gledati našu emisiju, a rijetki će se odlučiti za nešto drugo. Ja to poštujem.

Jesu li emisije koje trenutno vodiš tvoj maksimalni domet? Možemo li te jednog dana očekivati u, npr. Vijestima u 7 ili nekoj emisiji drugačijeg tipa?

Ne bih rekao da mi je ovo maksimum, a Fikret u Vijestima u 7? Je li ovo ozbiljno pitanje? (smijeh) Čak i ako jeste, nemojte od mene očekivati ozbiljan odgovor.