"Pravo ljudski"
0

Festival zatvoren projekcijom filma "Pošalji metak"

FENA
Projekcijom filma "Pošalji metak" Jasona Kohna i koncertom Basheskia Edward EQ u nedjelju navečer je u kinu "Bosna" zatvoren 3. "Pravo ljudski" filmski festival o ljudskim pravima.

Festival su zatvorili selektori Kumjana Novakova i Mario Hibert.

U četiri festivalska dana prikazano je 17 svjetskih dokumentarnih filmova, a u Sarajevu su bili dvostruka dobitnica "Emija" Lisa Jackson, autorica filma "Najveća tišina: Silovanje u Kongu", snimatelj filma "Sjene svete knjige" Arto Halonen iz Finske, te rediteljica Monika Lieo s filmom "Na kraju tunela".

Na natječaju za najbolju fotografiju "Pravo ljudski" učestvovalo je 12 škola iz cijele BiH, 29 učenika i učenica s ukupno 78 fotografija, a nagradu za najbolju fotografiju, profesionalni foto aparat Canon, osvojila je Filmska sekcija gimnazije Obala iz Sarajeva.

Odabrani finalisti, njih osmoro, imat će radionicu sa fotografom Tarikom Samarahom tokom narednih mjeseci.

Građani i građanke naše zemlje pokazali su da postoji izuzetan interes za socijalno angažiranu kinematografiju, te da kultura ljudskih prava jest nešto što se polako ali sigurno razvija u BiH.

S tim u vezi, ovogodišnjim programom "Zoomiraj prava" uspješno su animirani srednjoškolci, što se cijeni najvećim uspjehom festivala.

Naredni cilj Udruženja Pravo ljudski jeste nastavak aktivnosti u edukativnom smjeru i to kroz prikazivanje dokumentarnih filmova širom BiH.

Na taj način Udruženje nastoji uključiti cijelo bosanskohercegovačko društvo, jer se ljudska prava tiču se svih i svijest o njihovom kršenju mora doprijeti do svakog, saopćeno je u ponedjeljak iz Udruženja Pravo ljudski.